18-02-2022

“Ouest France”: Crna Gora, omiljena mala zemlja na Jadranskoj obali

Najčitanije francuske regionalne novine „Ouest France” objavile su članak o Crnoj Gori nakon što je Nacionalna turistička organizacija ugostila njihovog novinara Iva Ardija, koji je čitaocima ovog francuskog lista prenio impresije iz Crne Gore.

“Ouest France”: Crna Gora, omiljena mala zemlja na Jadranskoj obali | Radio Televizija Budva

Foto. portal RTV Budva

On je istakao kako ta zemlja, sa svega 630.000 stanovnika, ima niz ponuda za kvalitetan odmor.

“Mala zemlja, omiljena na Jadranskoj obali, posjeduje nekoliko prirodnih dragulja kao što su Bokokotorski zaliv i Skadarsko jezero. Bilo da dolazite brodom iz hrvatskog Dubrovnika ili sa kopna, Bokokotorski zaliv će vam bez sumnje pružiti pogled na najljepši fjord južnog Mediterana”, navodi se u članku.

Tokom boravka u Crnoj Gori, Ardi je posjetio Kolašin, Nacionalni park Biogradska gora, Cetinje, obišao Perast, Kotor, Budvu i Bar. Njegov obilazak primorja je obuhvatio sve od luksuzne ponude Svetog Stefana, Luštice i Porto Monetengra do mirnog ribarskog sela Bjelila. Skadarsko jezero je opisao kao “ogromno vodeno prostranstvo okruženo najljepšim zelenilom, gdje su pelikani domaćini”. Za Bar navodi kako se može prepoznati po maslini staroj više od 2.200 godina, po kaldrmi i ulicama u Starom gradu, dok na sjeveru izdvaja Kolašin i NP Biogradska gora sa svojom divljom prirodom.

Pored kulturno istorijskih znamenitosti i prirodnih ljepota, Ardi je imao priliku da uživa u gastronomskoj ponudi Crne Gore. Prije povratka u svoju zemlju posjetio je vinski podrum Šipčanik, gdje je degustirao vina kompanije “Plantaža”.

“Ouest France” je najčitaniji regionalni dnevnik u Francuskoj, sa tiražem od oko 700.000 primjeraka.