25-12-2018

Ove godine 14 radnika iz Opštine sporazumno prekinulo radni odnos

Sporazumni raskid radnog odnosa u Opštini Budva tokom ove godine potpisalo je 14 zaposlenih, kojima je isplaćen iznos od 293.000 eura, a u međuvremenu se još desetak zaposlenih izjasnilo da bi takođe sporazumno prekinulo radni odnos, kazala je sekretarka Sekreterijata za lokalnu samoupravu, Milijana Vukotić-Jelušić.

Ove godine 14 radnika iz Opštine sporazumno prekinulo radni odnos | Radio Televizija Budva

Na kraju 2016. godine u Opštini Budva je bilo 336 zaposlenih, ove godine 321, što i dalje, kako je kazala Vukotić-Jelušić, predstavlja prekomjeran broj, ako se uzme u obzir da po novoj metodologiji jedan zaposleni, u prosjeku, dolazi na 200 građana, što bi u ovom slučaju bilo maksimalno oko 150 zaposlenih.

„Mi smo pokušali to da riješimo sprovođenjem javnog poziva za sporazumni raskid radnog odnosa i donošenju jedne takve odluke, tako da je u ovoj godini 14 zaposlenih potpisalo sporazumni raskid radnog odnosa. Za ovu namjenu, realizovana su sredstva u iznosu od 293.000 eura za otpremnine. U medjuvremenu smo sproveli anketu u cilju što boljeg budžetiranja i planiranja sredstava za iduću godinu, gdje se još desetak zaposlenih izjasnilo da bi takodje sporazumno prekinulo radni odnos“, kazala je ona.

Ona je podsjetila da je Vlada Ove godine u cilju smanjenja budžetskih rashoda donijela Plan optimatizacije javne uprave, koji preporučuje lokalnim samupravama da obustave zapošljavanje, a Opština Budva, se za sada pridržava ove preporuke, iako one nisu obavezuuće za lokalne samouprave.

Sumirajući tekuću godinu, ona je navela i da je Opštini izdato oko 2.500 radnih knjižica, od čega 55 na teritoriji Petrovca, gdje građani od kraja prošle godine takođe mogu da podnose zahtjeve.