14-02-2020

Parovi širom svijeta danas slave Dan zaljubljenih

Parovi širom svijeta 14. februara proslavljaju Dan Svetog Valentina koji je poznatiji kao Dan zaljubljenih. Iako je ovaj dan postao komercijalni praznik, poenta je u ljubavi i zahvalnosti.

Parovi širom svijeta danas slave Dan zaljubljenih | Radio Televizija Budva

Običaj je da na današnji dan zaljubljeni poklanjaju jedni drugima male znakove pažnje poput cvijeća, čokoladica i plišanih igračaka. Zbog toga su i ulice brojnih gradova širom svijeta, ali i naše države, pune prodavača koji zaljubljenima nude balone u obliku srca, plišane mede na kojima su napisane emotivne poruke i druge prigodne poklone u znaku Valentinova.

Dan zaljubljenih će biti obilježen i u brojnim kafićima i restoranima koji su za zaljubljene parove pripremili posebnu ponudu u vidu romantičnih večera i zabava.

Postoje brojne priče o početku proslavljanja Valentinova. Prema jednoj legendi, za vrijeme Rimskog carstva Klaudije I je zabranio svim vojnicima da se žene ili zaručuju kako bi bili što bolji na ratištima, ne bi osjećali nostalgiju i željeli provoditi vrijeme sa svojim porodicama. Ipak, svećenik Valentin odlučio je krišom ispunjavati želje vojnika i ženio ih je sve dok car nije saznao. Valentin je zarobljen, bačen u tamnicu i pogubljen 14. februara. Nakon toga proglašen je svecem i katolici su redovno obilježavali ovaj dan u njegovu čast.

Prema crkvenim podacima, sveti Valentin bio je prvi biskup grada Terni u Umbriji koja se nalazi stotinu kilometara od Rima. Zaređen je kada je imao 22 godine. Pogubljen je u 63. godini te je pokopan na mjestu gdje je u IV stoljeću podignuta crkva, da bi početkom 17. stoljeća bila sazidana katedrala. u Ternijskoj katedrali se i danas čuva tijelo ovog sveca.

Praznik Sveti Valentin je od davnina obilježavan 14. februara, tj. dan prije paganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka - tj. paganskog praznika plodnosti. Povezanost svetog Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćanin. Tokom priprema za brak oboje su nasmrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.