18-10-2019

Pet gradova koji će vam platiti da živite u njima

Kako bi preokrenuli trend pada broja stanovnika, popunili radna mjesta i podstakli lokalnu ekonomiju, mnogi svjetski gradovi i opštinw nude razne pogodnosti doseljenicima.

Pet gradova koji će vam platiti da živite u njima | Radio Televizija Budva

Tportal donosi popis 5 takvih mjesta:

Borgomezzavalle, Italija
Borgomezzavalle je alpsko selo na samom sjeveru Italije, u blizini švajcarske granice. Početkom 2019. njegovo se stanovništvo smanjilo na samo 320 ljudi.


Kako bi privukla nove stanovnike, lokalna vlast svim pridošlicama nudi 1.000 eura za svako novorođenče. A svakome ko je spreman da započne posao u mjestu zagarantovano je još 2.000 eura bonusa.

Antikitera, Grčka
Broj mještana na ovom grčkom ostrvu s prelijepom netaknutom prirodom od dvadesetak kvadratnih kilometara u Jonskom moru opada već godinama.

Većina od četrdesetak stalnih stanovnika živi u jedinom naseljenom mjestu na ostrvu, Potamosu, a imaju u prosjeku 60 godina. Ne čudi stoga što žele da povećaju svoju zajednicu mladim snagama.

Mjesna eparhija Grčke pravoslavne crkve odlučila je da nešto preduzme i finansira preseljenje nekoliko mladih porodica na Antikiteru. Porodice će dobiti kuću, zemljište i mjesečnu stipendiju u visini od 500 eura koja će im se isplaćivati u prve tri godine života na ostrvu.

Ponga, Španija
Ponga je gradić na sjeverozapadu Španije, u pokrajini Asturiji. U mjestu okruženom zelenim planinama živi manje od 800 stanovnika.

Parovi koji se tamo skrase od lokalnih vlasti će dobiti 3.200 eura podsticaja koje mogu potrošiti kako god žele. Uz to, dobiće 3.000 eura za svako novorođenče. Međutim, da biste se kvalifikovali za tu velikodušnu nagradu, moraćete da ostanete u Pongi najmanje pet godina.

Molise, Italija
Italijanska opština Molise novim stanovnicima nudi 25.000 eura godišnje ako se nasele u neko od njenih sela, iz kojih su se mladi iselili.

U regionu živi oko 2.500 ljudi koji govore moliški hrvatski dijalekt, temeljen na štokavskoj ikavici. Od 2014. broj stanovnika se smanjio za 9.000, a u devet mjesta koja se nalaze u pokrajini lani nije rođeno nijedno dijete.

Lokalna vlast je objavila da će svako selo s manje od 2.000 stanovnika davati 700 eura mjesečno pune tri godine svima koji se dosele na njihovo područje i pokrenu neki obrt ili kompaniju.

Aljaska, SAD
Ako postanete stanovnik bilo kojeg grada u državi Aljaska, dobićete dividendu iz posebnog fonda u kojem se skupljaju naknade od istraživanja i eksploatiranja rudnog bogatstva. Morate živjeti na Aljasci najmanje godinu dana. U 2019. godini dividenda iznosi 1.606 dolara.