23-10-2022

Podgorica: Ukradena biračka kutija i paravani za glasanje

Otvorena su birališta u 14 crnogorskih opština u kojima građani biraju lokalnu vlast. Prve nepravilnost zabilježena je u Šavniku gdje je odmah nakon otvaranja zatvoreno biračko mjesto broj 1.

Podgorica: Ukradena biračka kutija i paravani za glasanje | Radio Televizija Budva

08:20 - CDT: Tehnički problemi razlog kašnjenja otvaranja pojedinih biračkih mjesta

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju neka biračka mjesta nijesu otvorena najčešće iz tehničkih razloga. Zabilježeni su problemi sa aparatima za elektronsku identifikaciju na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici.

“Na biračkom mjestu 10/A u Budvi kasnilo se zbog nestanka struje, na mjestu 27 u Podgorici kasnilo se jer se čekalo na zamjenu odsutnog člana. U Tivtu je u naselju Gradjušnica nestala struja, pa se glasanje sprovodi uz vizuelnu identifikaciju”, kazao je Delić.

On je istakao da je nekim posmatračima CDT-a onemogućen rad na nekoliko mjesta u Podgorici.

08:07 - Podgorica: Ukradeni i uništeni glasačka kutija i paravani za glasanje na biračnom mjestu 34

Predsjednik izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević kazao je da je od 208 biračkih mjesta na teritoriji Podgorice otvoreno 207. Jedno biračko mjesto nije otvoreno.

“Radi se o biračkom mjestu 34. Imamo informacije da na tom biračkom mjestu nema električne energije i da su otuđeni i uništeni glasačka kutija i paravani za glasanje. Nadležni organi će ispitati slučaj, a mi ćemo omogućiti da se to biračko mjesto s malim zakašnjenjem otvori”, kazao je Vukčević.

Dodao je da je riječ o malom biračkom mjestu gdje kašnjenje sa otvaranjem neće praviti problem.

Kazao je da nema informacije da je bilo nepravilnosti, osim poteškoća u pokretaeu aparata za elektronsku identifikaciju.

Na izbornom mjestu broj 1 u Šavniku član komisije iz koalicije "Za budućnost Šavnika" nije dozvolio jednoj osobi da glasa, javlja reporter TVCG. Navodno, razlog zbog kojeg nije dozvoljeno glasanje je taj što član komisije Aleksić Đorđije nije prepoznao osobu sa biračkog spiska koja je pristupila da glasa.

Lokalni izbori u Podgorici i još 13 opština održavaju se danas, a biračko pravo ima oko 350 hiljada građana. Osim u Podgorici, izbori se održavaju u Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

Prema podacima MUP-a, najviše glasača je u Glavnom gradu, 143.523, u Baru 39.854, Bijelom Polju 39.469, Pljevljima 24.592, a u Rožajama 22.806.

U Budvi biračko pravo ima 18.783 glasača, Danilovgradu 13.179, Zeti 12.524, Tivtu 11.993, Plavu 9.364 a Kolašinu 6.097.

Na Žabljaku biračko pravo ima 3.031 građanin, Plužinama 2.382 a Šavniku 1.968.

Biračka mjesta otvorena su od sedam do 20 sati.

MUP je ranije saopštio da uvid u birački spisak glasač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu.