27-11-2018

Poreska uprava podnijela 15 prijava zbog utaje poreza i lažnih stečaja

Poreska uprava je ove godine, uglavnom zbog sumnje na utaju poreza i sprovođenje lažnog stečaja, Upravi policije i Tužilaštvu podnijela 15 inicijativa za utvrđivanje osnova za pokretanje krivičnog postupka. Još jedan broj predmeta je u fazi pripreme za podnošenje inicijativa, rečeno je iz Poreske uprave.

Poreska uprava podnijela 15 prijava zbog utaje poreza i lažnih stečaja | Radio Televizija Budva

Ove inicijative su, kako su objasnili, podnijete zbog sumnje na krivičnu odgovornost poreskih obveznika uočenu tokom inspekcijskog nadzora.

“Treba imati u vidu i da Poreska uprava učestvuje u obimnoj finansijskoj istrazi koju vodi Specijalno državno tužilaštvo, u okviru koje se sprovodi poreska kontrola 230 lica. Od toga je već 60 prvostepenih postupaka završeno”, kazali su iz Poreske uprave za Pobjedu.

Dodali su da su, kroz inspekcijski nadzor i prikupljanje podataka dostupnih u bazi kojom raspolažu, pripremili informacije za vođenje predistražnih i istražnih postupaka u nadležnim institucijama.

“Na zahtjev MUP-a pripremljeno je 19 informacija, pri čemu se one odnose na 29 pravnih i 64 fizička lica. Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva pripremljene su 24 informacije koje se tiču 68 pravnih i 22 fizička lica. Na zahtjev Uprave za sprečavanje pranja novca pripremljeno je 28 informacija koje se odnose na 39 pravnih i 76 fizičkih lica. Postupci vezani za još osam zahtjeva još su u toku”, objasnili su iz Poreske uprave.