15-10-2021

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa partnerima iz turskog grada Edremita

Kancelarija za EU integracije i međunarodnu saradnju potpisala je danas u ime Opštine Budva Memorandum o razumijevanju sa međunarodnim partnerima iz Turske, EU i Albanije, povodom otvaranja Kancelarije za razvoj lokalne demokratije koja svoj rad započinje u turskom gradu Edremitu kao dio ALDA porodice, kojoj pripada i Opština Budva, saopšteno je iz Kancelarije za Evropske integracije.

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa partnerima iz turskog grada Edremita | Radio Televizija Budva

Prema riječima Ive Bajković, projekt koordinatora Kancelarije za EU integracije, ovim je Opština Budva postala partner zajedno sa lokalnim samoupravama Edremita, Lušnje (Albanija), civilnim sektorom iz Turske i Njemačke da zajedničkim trudom rade u cilju kreiranja dobre platforme za dijalog i razmjenu zajedničkih iskustava iz oblasti kulture, socijalnih i društvenih pitanja i ekonomije, kako između naših zajednica tako i između zajednica iz kojih dolaze Evropski partneri.

"Partnerstvo koje smo potpisali će podržavati razvoj demokratije na lokalnom nivou i učešće građana u donošenju odluka u cilju što stvaranja što bolje uprave gradovima iz kojih dolaze partneri", istakla je ona, podsjećajući da je ALDA međunarodna organizacija osnovana 1993. koja danas funkcioniše pod okriljem Congress of the Council of Europe.

"Opština Budva je 2019. godine dobila priznanje od strane Congress of Local and Regional Authorities Savjeta Evrope zbog svoje aktivne uloge u partnerstvu koje je realizovala sa ALDOM. Kancelarija u LD je prva tog tipa u Turskoj, a osnovana je na inicijativu gradskih vlasti Edremita i njihovih partnera iz civilnog sektora. Svečano otvaranje Kancelarije LD u Edremitu održano je u hibridnom formatu i bila je prilika da se kao predstavnici Opštine upoznamo sa gradonačelnikom Edremita i drugim međunarodnim partnerima što je bila dobra prilika za razmjenu iskustava i otvaranja mogućnosti saradnje u svim navedenim oblastima, naročito turizma i očuvanja kulturno – istorijskog nasljeđa", zaključila je Bajković.