14-09-2021

Požarna sezona bez žrtava i veće štete na objektima

U Crnoj Gori tokom ovogodišnje požarne sezone nije bilo žrtava i značajnije štete na objektima, niti je došlo do požara u šumama velike ekonomske vrijednosti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz tog resora su kazali da je Crnu Goru tokom jula i avgusta zahvatilo nekoliko toplotnih talasa koji su uslovili pojačanu požarnu opasnost i nastanak požara na otvorenom prostoru i u šumama.

„Područja koja su najviše bila ugrožena su teritorije Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Nikšić, Pljevlja, Bar i Žabljak“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, pored angažovanja značajnih resursa opštinskih službi zaštite i spašavanja, Uprave za šume i Nacionalnih parkova, ogroman doprinos u gašenju požara ostvarene i angažovanjem resursa Direktorata za zaštitu i spašavanje/Avio-helikopterske jedinice MUP-a i Vojske Crne Gore (VCG).

Kako su kazali iz MUP-a, u periodu od 21. jula do 24. avgusta, Direkcija Avio-helikopterska jedinica je, preko Operativno komunikacionog centra 112, primila ukupno 73 zahtjeva od opštinskih službi zaštite i spašavanja za gašenje požara iz vazduha na preko 119 lokacija.

„Postupljeno je po 62 zahtjeva, tako da je gašenje požara iz vazduha vršeno svim raspoloživim sredstvima na 101 lokaciji širom Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

U akcijama gašenja iz vazduha je, kako se navodi, korišćeno ukupno šest vazduhoplova - protivpožarni avion MUP-a, helikopter MUP-a za transport vatrogasaca, izviđanje i navođenje aviona i helikoptera za gašenje, laki helikopter VCG za izviđanje i logistiku i tri helikoptera VCG za gašenje požara iz vazduha.

Iz MUP-a su istakli da veoma bitnu ulogu u sistemu zaštite i spašavanja ima i Operativno komunikacioni centar (OKC) 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje, koji je od 1. jula do 31. avgusta primio 48.994 poziva, od kojih je bilo 452 prijave požara.

Kako su kazali, u tom periodu je, na osnovu zahtjeva službi zaštite i spašavanja, 34 puta angažovana helikopterska jedinica VCG i 53 puta vazduhoplovi Direkcije-Avio helikopterske jedinice MUP-a, koji su izviđali teren i gasili požare u Podgorici, Žabljaku, Nikšiću, Pljevljima, Kotoru, Baru, Cetinju, Danilovgradu i Petnjici.

„U istom periodu OKC112 je angažovao Direkciju-Avio helikoptersku jedinicu MUP-a pet puta u akcijama spašavanja na planinama i jednom za transport teško povrijeđenog lica iz opšte bolnice Pljevlja u Klinički centar Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u tom periodu, OKC112 imao i 21 akciju spašavanja na planini, u kojima je spašeno 23 stranih i 16 crnogorskih državljana, dok preminulih nije bilo.

„Dakle, tokom požarne sezone sprovedene su mnogobrojne aktivnosti u preventivnom i operativnom smislu koje je koordinirao Direktorat za zaštitu i spašavanje, i koje su doprinijele činjenici da nijesmo imali nijednu žrtvu ni značajniju štetu na objektima, niti je došlo do požara u šumama velike ekonomske vrijednosti“, zaključuje se u saopštenju.


(MINA News)