10-02-2023

Preporuka Crvenog polumjeseca da se za sada šalje samo novac

Na žiro račun koji je otvorio Crveni krst Crne Gore za prikupljanje pomoći stanovništvu koje je pogođeno katastrofalnim zemljotresom u Turskoj i Siriji, prema jutrošnjem presjeku prikupljeno je 54.184 eura. PR Crvenog krsta Tereza Vujošević podsjetila je da je broj žiro računa putem kojeg građani mogu da uplate sredstva 520-5188-31 kod Hipotekarne banke.

Preporuka Crvenog polumjeseca da se za sada šalje samo novac | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

"Aktiviran je SMS broj 15888 kod sva tri operatera – Telekom, One i M-tel putem kojeg građani mogu da doniraju sredstva. Cijena slanja jedne SMS poruke iznosi euro", ističe Vujošević.

U okviru apela koji su pokrenuli za podršku ugroženom stanovništvu Crveni krst Crne Gore opredijeliće po tri hiljade eura za turski i sirijski Crveni polumjesec.

"Neki od razloga zbog čega je u ovom trenutku prioritet finansijska podrška jesu preporuke nacionalnih društava Crvenog polumjeseca Turske i Sirije, suzdržati se za sada od slanja humanitarne pomoći kako se ne bi ometao proces spašavanja ljudi iz ruševina i kako bi se izbjegle komplikovane logističke procedure", pojašnjava Vujošević.

Kako bi bili u toku sa najnovijim informacijama sa terena, Crveni krst Crne Gore je u kontinuiranoj komuniciji sa kolegama iz Crvenog polumjeseca Turske i Sirije i sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Izvor: rtcg