07-11-2023

Promocija nove zbirke stihova Miša Gaćinovića Hodim snen… Sjen…

Novembarskim programima Narodna biblioteka Budve u četvrtak, 9. 11. u 20 časova nastaviće obilježavanje Dana opštine promocijom knjige iz svog izdavaštva. Tom prilikom, u holu Akademije znanja, biće predstavljena nova zbirka pjesama Miša Gaćinovića pod nazivom "Hodim snen... Sjen...".



O knjizi, devetoj zbirci po redu, govoriće recenzentkinja dr Milena Radović Savić i autor.

Mišo Gaćinović piše: pjesme, eseje, priče, romane...

Objavio je zbirke pjesama: Oaza, Pjesme, Čudesni svijet, Knjiga o Potopu, Na bijelome hljebu, Čitanka šahovska, Iz nade rosa i Uz kafu balkansku; zbirke priča: Plač nad Slobodom i Priče praiskonske; romane: Tajna, Dolazimo... i odlazimo..., Bolnica, Spasenje i Smrt kompozitora, kao i knjigu eseja Tragovima ljepote.

Rođen je 1958. godine u Nikšiću gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na odsjeku Južnoslovenski jezici, grupi Srpskohrvatski jezik i književnost.

Od 1990. godine živi i radi u Budvi.

Dr Milena Radović Savić na početku recenzije bilježi da najnovija zbirka Gaćinovićeva "već svojim naslovom implicira okvirne motive zbirke, a to su prolaznost ljudskog života, na čijoj putanji titra sjen - kao motiv ljudskog nestajanja i nestanka, kao krajnje životne tačke. Ovi motivi prisutni su u sva četiri ciklusa pjesama." Nadalje, potom, dodaje: "U zbirci provejava osjećaj egzistencijalne ugroženosti, marginalizacije, duhovne neshvaćenosti, a koja implicira osjećaj očajanja i beznadežnosti, slično onome osjećanju očajanja koje je imao Miloš Crnjanski, polovinom 20. vijeka, u vrijeme svog stranstvovanja u Londonu...".

Zbirka pjesama Hodim snen... Sjen... štampana je uz podršku Turističke organizacije opštine Budve.