11-01-2024

Radulović: Neadekvatna aeracija najveći problem sa kojima se suočavaju zaposleni u preduzeću Otpadne vode Budva

Neadekvatna aeracija predstavlja najveći problem sa kojima se suočavaju zaposleni u preduzeću Otpadne vode d.o.o. Budva. U cilju rješavanja tog problema još 2021. godine su pripremili specifikaciju opreme, koja je potrebna da se nabavi i ugradi u postrojenje kako bi se postojeća aeracije zamijenila novom. U 2023. godine došlo je do raspisivanja Javnog poziva od strane Uprave za kapitalne projekte, međutim odmah nakon donošenja odluke u izboru najpovoljnije ponude uložena je žalba, koju je prihvatila drugostepena komisija. Novu odluku očekuju u narednih sedam dana.

Radulović: Neadekvatna aeracija najveći problem sa kojima se suočavaju zaposleni u preduzeću Otpadne vode Budva | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Rekonstrukcija sistema areacije je najznačajniji projekat koji je trebalo da realizuje preduzeće Otpadnih voda d.o.o. Budva. Iako je nedavno izabran najpovoljniji ponuđač zbog žalbi na izbor, nije prošao.

"2023. godine došlo je do raspisivanja Javnog poziva od strane Uprave za kapitalne projekte, taj poziv je okončan krajem godine. Međutim, odmah nakon donošenja odluke u izboru najpovoljnije ponude uložena je žalba na tu odluku, drugostepena komisija je prihvatila tu žalbu. Sada je vraćena Upravi da donese novu odluku koja se očekuje u narednih sedam dana. Nakon toga, vidjećemo samu odluku i planirati aktivnosti u daljem radu", kazao je za Polis direktor preduzeća Otpadne vode d.o.o. Budva, Milivoje Radulović.


Foto: Polis/Printscreen

Ako se uzmu u obzir svi rokovi koji su zakonom definisani, Radulović ističe da ne mogu očekivati da će se ovaj značajan projekat realizovati prije početka ljetnje turističke sezone.

"Tako da ćemo se i u ovoj godini susrećati sa istim problemima, ali nadamo se da ćemo odogovoriti izazovu i da ćemo ovu turističku sezonu pripremiti kako smo i ove prethodne", kazao je on.

Problem sa odvozom ulja je riješen u dijelu zaključenja ugovora, međutim ostaje problem neredovnog odvoza.

"Imamo neko obećanje da će i to biti riješeno početkom ove godine, tako da u tom dijelu moramo sačekati da vidimo kako ćemo se pripremiti za narednu sezonu jer mi moramo prije sezone da pripremimo izvlačenje toga mulja i da se on dalje transportuje u Albaniju, što je i zaključeno ugovorom, jer mi moramo sa minimalnom količinom mulja da sačekamo narednu turističku sezonu kako bi u toku sezone moglu da zadovoljimo taj kvalitet prečišćene vode koji je definisan zakonom", kazao je Radulović.

Evidencija količina i kvaliteta Otpadnih voda iz 2023. godine u odnosu na 2022. godinu je veća 13 odst, što se smatra velikim skokom u odnosu na upoređivanja iz prethodnih godina kada je povećanje iznosilo pet do deset odsto, zaključio je Radulović.