12-11-2021

ReLOaD2 program: Održan prvi sastanak Savjetodavne grupe za klaster Coastal Mates

Prvi sastanak Savjetodavne grupe za klaster opština Coastal Mates održan je u srijedu u sali Skupštine opštine Budva u sklopu ReLOaD2 programa.



Kako je saopšteno iz Opštine Budva, sastanku su prisustvovali predstavnik NVO Agora Novak Govedarica, predstavnica NVO „Bauo“ Mila Medin, predstavnica NVO „Kulturno zavičajno društvo Donja Lastva“ Marija Nikolić, predstavnica NVO „Eko centar Delfin” Ljiljana Radunović, predstavnica NVO „Kulturno- kreativna radionica Kumbor” Mirjana Ivović.

U ime opštine Kotor, prisustvovale su Katica Brkanović i Tijana Petrović, u ime opštine Tivat Ivana Petković, a u ime opštine Budva Dragana Đurašević, Jelena Stanić i Iva Bajković.

"Naime, kako ReLOaD2 programa počiva na principima transparentnosti i otvorenosti, planirano je da se, prilikom realizacije programskih aktivnosti, uključe svi relevantni subjekti iz lokalnih zajednica kako bi se informisali o programu, ali i dali svoje sugestije za unapređenje sprovođenja projekta. Formiranje savjetodavnih grupa na nivou klastera jedinica lokalnih samouprava je jedan od modela da se različite zainteresovane strane uključe u ovaj proces", navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka UNDP ReLOaD tim je, pored mandata Savjetodavne grupe, predstavio ReLOaD2 program i projektne aktivnosti realizovane do sada, ali i one planirane za naredni period.

"Tokom diskusije, učesnici/e su podijelili svoja razmišljanja o važnosti rada na polju transparentne dodjele sredstava NVO, ali i važnosti komponente za mlade koja je bitan segment ovoga ReLOaD-a. Takođe, istakli su zadovoljstvo i potrebu da što više zainteresovanih strana sarađuje u ovim oblastima i da se tako unaprijedi kako saradnja na opštinskom, tako i na međuopštinskom nivou", kazali su iz Opštine Budva.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) zvanično je počeo sa realizacijom 1. januara 2021. godine, kao nastavak prethodne faze ReLOaD programa koja je uspješno završena u decembru 2020. godine.

"Program će biti realizovan u šest zemalja i teritorija Zapadnog Balkana tokom naredne četiri godine. ReLOaD2 finansira Evropska unija iz sredstava Multi-Country Civil Society Facility, uz kofinansiranje UNDP-a i lokalnih samouprava koje će biti obuhvaćene programom."

Opšti cilj ReLOaDa je, kao i u prethodnoj fazi, jačanje partnerstava između lokalnih samouprava i civilnog društva na području Zapadnog Balkana širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja nevladinih organizacija.

"U drugoj fazi realizacije programa intervencija će biti usmjerena i na poboljšanje položaja mladih na lokalnom nivou, kroz jačanje participativnog razvoja politika mladih i zajedničkog djelovanja sa lokalnim upravama u tom pravcu. Gore pomenute aktivnosti programa u Crnoj Gori realizovaće se sa pet klastera opština u Crnoj Gori (dvije ili više lokalnih samouprava udruženih u klastere).

U Crnoj Gori su odabrani sljedeći klasteri lokalnih samouprava za učešće u ReLOaD2 programu: Tara – opštine Mojkovac, Kolašin i Pljevlja. Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat, Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane, Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine, Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad", stoji u saopštenju.