03-11-2021

Roditelji da vakcinišu sebe i djecu u skladu sa preporukama

Institut za javno zdravlje apelovao je na roditelje da vakcinišu sebe i svoju djecu, u skladu sa važećim preporukama.

Roditelji da vakcinišu sebe i djecu u skladu sa preporukama | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pexels.com

Iz IJZ-a su upozorili da infekcija COVID 19 poprima sve opasnije oblike, i podsjetili da je zbog toga Nacionalna savjetodavna komisija za imunizaciju u avgustu predložila vakcinaciju djece od 12 do17 godina koja imaju komorbiditet, kao i one koja u porodici imaju osobe sa značajnom imunosupresijom.

Kako su naveli, djeca koja ne pripadaju tim grupama, mogu da se vakcinišu uz konsultaciju sa pedijatrom i uz saglasnost roditelja ili staratelja.

Iz Instituta podsjećaju da se vakcinacija djece protiv koronavirusa u Crnoj Gori sprovodi Fajzer vakcinama.

Oni su još jednom pozvali sve građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se zaustavi pandemija.

„Imunizacijom se smanjuje mogućnost mutacija virusa koji, usljed odlaganja vakcinacije, nažalost jača i njegove posljedice su sve teže”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su razvijene zemlje, kao što su Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija, Danska, Francuska, Španija, Švajcarska i Norveška, ranije započele vakcinaciju djece uzrasta od 12 godina.

Iz IJZ-a su kazali da je u Crnoj Gori do sada prvu dozu primilo 727 djece u uzrastu od 12 do 17 godina, dvije doze primilo je 539, a samo jedna osoba u tom uzrastu je dobila sve tri doze.

“Dragi roditelji vakcinišite sebe i svoju djecu u skladu sa važećim preporukama”, poručili su iz Instituta.