27-12-2021

Sa svjetskih scena u Grbalj: Mara bags dašak unikatnih i vanvremenskih komada

Grbaljke Sanja Ivetić Mršulja i Marija Ivetić, po struci su menadžer turizma i ekonomista, ali vješte ruke i oči pune mašte ipak govore o njima kao umjetnicama. One stoje iza brenda "Mara Bags", koji je još uvijek u izgradnji, ali ipak za kratko vrijeme postao veoma prepoznatljiv. Tetka Sanja i bratanica Marija tandem su slobodno možemo reći oduvijek, ali konačno su pokrenule svoj mali biznis, na oduševljenje mnogobrojnih žena. Ovo je priča o tome kako torba oko ruke, stavlja osmijeh na lice.



"Iza brenda MARA koji još uvijek korak po korak izgadjujemo stoje jedna kreativna, inspirativna, vizionarska, pokretačka duša- ili kako je ja volim nazvati nandzarasta tetka Sanja i njoj slična bratanična Marija", kazala je Marija u razgovoru za naš portal.

Ideja o započinjanju ovog hobija, rodila se u karantinu.

"Ideja o torbama je došla u godini kada nas je sve zaustavila pandemija korona virusa. Višak slobodnog vremena, rad od kuće, manjak finansijskih sredstava, spriječenost i bojazan od kretanja podstakli su nas da razmisljamo o nama, našim sposobnostima, uspavanim talentima, željama za koje do tada nismo imali dovoljno vremena a sve u cilju da to slobodno vrijeme koje imamo kvalitetno upotpunimo. Tako smo se baš jednog decembarskog dana 2020 g. oduševile pasticcino MaxMara torbama iz njihove tada nove kolekcije i silno zaželjele da imamo po jednu za sebe a ujedno se i rastužile jer smo smatrale da su neopravdano skupe. I tako smo došle na ideju da probamo same da uradimo po jednu za nas i krenule. Nabavile material koji je bio potreban za par torbi I zanimale se. Na oduševljenje bližnjih kako su izašle, počela je da se razvija misao o plasiranju na tržište. Kasnije o instagram stranici i prodaji i eto korak po korak MARA postaje prepoznatljiva po unikatnim ručno radjenim vintidž torbama.



Marija nam otkriva i to, da je tetku Sanju moda zanimala oduvijek, te da je ona u porodici uvijek bila stilista, ali i organizator modnih događaja.

"Tetku Sanju je moda zanimala od uvijek. Znala je da nam šije haljinice, kombinezone, da nam osmišljava stajling za maturske I apsolventske večeri, porodična veselja. Da organizuje vikendom kad smo moja mlađa sestra i ja slobodne, foto šutinge po prirodi sa nama. Takođe, da uhvati priliku kada se porodično okupimo I iskoristi njene “manekenke” da joj provjetre ormar. Tako smo imale par izvanrednih, slučajno organiozovanih modnih revija na terasi ispred kuće koje i danas pamtimo. Da ne pričam o maskama koje je šila za maskembale, nama djeci za priredbe i manifestacije u školi, kutijama za igračke, ljetnje kostime…. Uvijek je prepuna ideja i u toku sa svjetskim modnim dešavanjima. Dosta je te ljubavi prenijela i na nas ali ona u tome prednjači. I to je jednostavno čini. To je ona", kazala je Marija.



Mnogo rada i strpljenja utka se u svaki komad

" Izraada torbe jeste proces. Potrebno je mnogo vremena i strpljenja. Taj proces čini skup radnji. Porebno je nabaviti potreban material, iskrojiti par vrsta materijala koje koristimo da bi postavile torbu ali i ojačali istu. Sve to zajedno ušiti. Nakon toga ušiva se kopča kojom se torba zatvara ili se lijepi ako je mehanizam na lijepljenje. U početku dok se nismo uhodale za jednu torbu bilo nam je potrebno otprilike četri do pet sati da bi je kompletnu završili. Sada je već to vrijeme smanjeno jer smo se sa kopčama izvještili a proces izrade bolje organizovali, pa nam je za jednu torbu sada potrebno najmanje tri sata", istakla je.



Mare prihvaćene sa oduševljenjem

ž"Slobodno mogu reći da su dame sa oduševljenjem prihvatile naše MARA torbe. To zaklučujemo po velikom interesovanju, porukama I komentarima koje dobijamo nakon što isporučimo torbe, iskrenim utiscima dama i njhovim zadovoljstvom", kazala je.

Detalji vanmreneskog stila



"MARA torbe kupuju dame nezavisno od starosne dobi. One koje vole da svojim odjevnim komadom istaknu svoj vanvremenski stil.
Slobodne da izraze sebe i svoj stil, moderne, unikatne, jedinstvene, neobične, prefinjene, posebne, primjetne, nesvakidašnje MARA torbe nose baš takve dame", kroz osmijeh priča Marija.,

Tetka Sanja je kako Marija ističe ruku pod ruku sa svjestkom modnom scenom, pa ideje iz svijeta primjenjuje kod nas.

"Kao što ranije rekoh, tetka je u korak sa svjetskom modnom scenom pa odatle i MARA. Obično probamo da nabavimo dezene materijala koje vidimo da su sada popularni i nosivi. Naravno, uvijek kada neka dama zamisli svoju MARA torbu na svoj način, trudimo se da koliko smo u mogućnosti izadjemo u susret sa dezenima i materijalima", istakla je.



Unikatnost kao osnova

"Mare se od ostalih torbi razlikuju po mnogo čemu. Prvenstveno po ljubavi, žrtvi i vremenu kojem mi ulažemo da bi je uradili. Da je samo to pa da je dovoljno. Naše MARA torbe su unikane. Rijetko da se baš ista MARA ponovila, makar postava je morala da se razlikuje. Svaka MARA je različita u odnosu na onu prethodnu. I ta jedinstvenost ih čini posebnim, pa i sam vintidž stil I kombinacija modela i kopči", kazala nam je Marija.

Kod ručnog rada veliku ulogu igraju fotografije i plasman proizvoda.

"Jako je važna i fotograija i način na koji se plasiraju. S obzirom da je nama za sada Instagram stranica glavni put za plasiranje našeg proizvoda ka tržštu mnogo je važno voditi računa o fotografiji da bude što vjerodostojnija i realno prikazana. Jako je teško na primjer prikazati realnu veličinu torbi, boju, material, čvrstini..Tako pokušavamo da ih raznim snimcima, fotografijama i reelsima prikažemo što realnije. I mi se u tome trudimo maksimalno, s obzirom na trenutno slobodno vrijeme koje imamo kada smo se vratili svojim prvobitnim poslovima. Nedavno smo ih izložili i u butiku Shopstories u Porto Montenegro tako ih sada dame tamo mogu vidjeti uživo.

Mara bags uskoro slavi godinu dana rada, a za tako karatk period mogu se pohvaliti velikim brojem torbi koje su izaslše iz njihove radionice, a planovi su da Mare proputuju i van naših granica.



"Pa mislim da kada se čovjek posveti i ulaže maksimum u bilo čemu što radi, rezultati neće manjkati. Mi smo još na početku. Dosta tu treba vremena, rada i ulaganja da bi rekli da od hobija i živimo, što ne znači da jednog dana neće biti tako. Potrudit ćemo se da istrajemo. Eto, pustit ćemo za sada da ovako postepeno I polako ovo ide kao naša sporedna djelatnost I hobi u kojem uživamo. Pa Bože zdravlja sjutra i da proširimo naš tim i portfolio, napredujemo, ulažemo u opremu i izložimo ih u svom MARA butiku, napravimo sajt, šaljemo i izvan naših granica I još svata nešto", otkrila nam je Marija.

Zdrava konkurencija ih raduje

"Pa taj svijet ručnih radinosti je zaista poseban. I radujemo se kad vidimo da sve više ljudi izražava svoju kreativnost i nešto stvara. Svaka ručno rađena stvar je neprocjenjiva. I ne bismo se isticali u tom svijetu ručnih radova, već bismo taj svijet ručno rađenih stvari istakli u ovom pomalo jednoličnom u kome se sve manje vrednuju prave vrijednosti", zaključila je Marija u razgovoru za portal RTV Budva.



Mara bags možete pogledati na ovom linku

D.P.