01-03-2023

Savjetovališta za dojenje do sada posjetilo 300 roditelja

Savjetovališta za dojenje, koja su u decembru prošle godine otvorena u pet crnogorskih gradova, posjetilo je do sada oko 300 roditelja. Prema najavama iz Ministarstva zdravlja, ovaj vid podrške biće u narednom periodu obezbijeđen u domovima zdravlja u svim opštinama, a u toku je i izrada zakona o dojenju.


Ilustracija, Foto: Pixabay

U saopštenju se navodi da je u cilju podizanja stope dojenja, u okviru projekta Jačanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti za izbjeglice, Ministarstvo zdravlja Crne Gore uz podršku kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru pokrenulo projekat Savjetovalište za dojenje koje je počelo sa radom sredinom decembra 2022.godine u pet opština i to u domovima zdralja Glavnog grada, Budve, Bara, Tivta i Herceg Novog. Namjera je da se u narednom periodu ovaj vid podrške obezbijedi u svim domovima zdravlja na teritoriji Crne Gore.

“Savjetovalište pruža majkama i očevima potrebne informacije, usluge savjetovanja, pomoć pri dojenju i razmjenu iskustava. Dojenje je najbolji način za ishranu vaše bebe. Savjetovalište za dojenje temelji se na činjenici da je dojenje prirodan proces i da većina problema pri uspostavljanju dojenja ne zahtijeva medicinske intervencije/postupke. Osnivanjem savjetovališta za dojenje pri domovima zdravlja pruža se kontinuirana podrška dojenju nakon otpusta iz porodilišta, u skladu s inicijativom Porodilišta po mjeri beba. Radionice koje se održavaju su besplatne i dostupne svima, a od početka rada do sada, savjetovališta je posjetilo oko 300 majki/očeva”, naveli sui z Ministarstva zdravlja.

Ukazačli su i na to da početak dojenja nije uvijek jednostavan i podrška partnera može biti od velikog značaja.

“Vrijeme dojenja se produržava ukoliko žene imaju podršku svojih partnera”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da su stručne službe pri domovima zdravlja spremne da budu podrška i praktičnim savjetima podrže majke da istraju u dojenju svoga djetea.

“Podaci o prijavi za ovaj vid podrške mogu se pronaći na zvaničnom sajtu/stranici Vašeg doma zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da će uključivanjem u savjetovalište za dojenje majka:

– saznati najnovije relevantne informacije o benefitima dojenja (ishrane majčinim mlijekom), kao i o rizicima ukoliko se beba ne doji,

– saznati o dobrobitima kontakta koža na kožu i ranog započinjanja dojenja,

– dobiti praktične savjete o pravilnom prihvatu bebe na dojku, položajima bebe na dojci, tehnici izmlazanja itd.,

– dobiti praktične savjete o prevazilaženju poteškoća s dojkom i bradavicama usljed nepravilnog prihvata na dojku(ragade, bolne bradavice, pune i prepunjene dojke itd.),

– dobiti informacije o korištenju pomagala za dojenje(pumpice za izmlazanje, itd.),

– dobiti praktične savjete o izmlazanju i čuvanju majčinog mlijeka, kao i o alternativnim metodama hranjenja,

– u komunikaciji s drugim članicama u savjetovalištu razmjenjivati iskustva i zajednički rješavati probleme pri uspostavljanju dojenja,

– imati emocionalnu podršku za dojenje i razvijati samopouzdanje.

“Navedene aktivnosti pomoći će majci da bude uspješna u dojenju. Kako bi se ova oblast u potpunosti uredila, Ministarstvo zdravlja je u fazi izrade zakona o dojenju, kojim će biti uspostavljena i Banka humanog mlijeka. Ona će obezbjeđivati mlijeko djeci kojoj majčino mlijeko nije dostupno, kako bi im se obezbijedio najzdraviji i najprirodniji izvor ishrane”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: roditelji.me