04-08-2023

Šćepanović: Kampanja „Registruj smještaj i budi odgvoran” urodila plodom

Sekretarijat za privredu Opštine Budva izdao je do 1. avgusta 670 odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvima ili 8.700 kategorisanigh ležajeva, što je za 10 % više nego u rekordnoj 2021., a ukupan broj kategorisanih ležajeva ternutno iznosi 35.000.


Foto: Arhiva, RTV Budva

Dva turistička inspektora koja djeluju na području opštine izrekli su 16 prekršajnih naloga, odnosno kazni u iznosu od 15.000 eura, rekao je za RTV Budva rukovodilac Sektora za turizam u Sekretarijatu za privredu Opštine Budva, Đorđe Šćepanović.

Kampanja "Registruj smještaj i budi odgvoran" koju su TO Budva i Sekretarijat za privredu sproveli tokom februara i marta urodila je plodom, pa je podneseno blizu 700 zahtjeva za dobijanje dozvole za ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu, kaže za Polis rukovodilac Sektora za turizam u Sekretarijatu za privredu Opštine Budva, Đorđe Šćepanović.

"Na današnji dan imamo oko 695 zahtjeva za za dobijanje dozvole za ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu, od toga riješeno je 670. Ostali su u proceduri rješavanja, jer svakodnevno dobijamo veliki broj zahtjeva. Na dan 01.08. izdato je 670 odobrenja iliti 8.700 kategorisanih ležaja", kazao je on.


Foto: Prrintscreen

U poređenju sa 2021. godinom, to je za 10 odsto više, napominje Šćepanović.

"Kada se poredi sa 2021. godinom kada smo imali najveći broj izdatih odobrenja kategorisanih ležaja, onda je to za nekih 10 osto više ili u odnosu na 2022. godinu za 20 odsto viš. Ukupan broj odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na današnji dan je oko 3.100 odobrenja ili oko 35.000 kategorisanih ležaja.

Šćepanović podsjeća da je teritoriji opštine oko 18.000 stambenih jedinica ili oko 70.000 uslovnih ležaja koji plaćaju boravišnu, odnosno turističku taksu. Na terenu se ove godine nalaze dva turistička inspektora, dodaje on.

"Ove godine smo dobili pojačanje još jednog lokalnog turističkog inspektora, a trenutno su na terenu dva turistička inspektora. Oni su do sada u svom radu na terenu sačinili 480 zapisnika, tj. kontrola, izrekli 16 prekšajnih naloga u visini od 15.000 eura. Prvobitno su krenuli sa upozorenjima, a onda represivnije, sada to već sve ide svojim tokom i mislim da su sugrađani vidjeli da nema potrebe da se kažnjavamo, već da to ide u neki legalni tok", istakao je Šćepanović.

Turistički inspektori najčešće u kontrole odlaze sa inspektorima za strance, a saradnja sa svim ostalim inspekcijskim službama je izuzetno dobra, te se nadaju uspješnoj sezoni i smanjenju stope nelegalnih radnji, zaključio je Šćepanović.