09-08-2017

Turistička inspekcija: Najčešće neprijavljivanje gostiju, neplaćanje boravišne takse, neovjerene knjige gostiju

Na području Opštine Budva evidentan je porast broja registrovanih smještajnih kapaciteta u privatnom sektoru, kao i naplate boravišne takse, kazao je za Polis savjetnik za turizam u Sekretarijatu za privredu Đorđije Šćepanović.

Turistička inspekcija: Najčešće neprijavljivanje gostiju, neplaćanje boravišne takse, neovjerene knjige gostiju | Radio Televizija Budva

Sekretarijatu za privredu je, prema poslednjim podacima, podnijeto 720 zahtjeva za dobijanje rješenja o izdavanju objekata.

"Riješeno je 690, dok su ostali u proceduri, jer svakog dana dobijamo novih od 10 do 15 zahtjeva. To znači da smo zaključno sa 8. avgustom izdali 690 odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti ili 7.850 kategorisanih ležajeva", kazao je Šćepanović.

Kako je istakao Šćepanović, podaci govore da je evidentan porast broja registrovanih odnosno prijavljenih smještajnih kapaciteta.

"Na kraju prošle godine imali smo 2.430 odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu ili 27.200 kategorisanih ležajeva, dok ove godine zaključno sa osmim avgustom imamo 2.600 odobrenja ili 29.000 ležajeva", naglasio je Šćepanović.

Prema njegovim riječima, u Opštini Budva je oko 15.000 stambenih jedinica ili 60.000 uslovnih ležajeva za koje se plaća turistička taksa.

"Svi koji imaju odobrenje za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti u domaćinstvu plaćaju boravišnu taksu. Uporedni pokazatelji od 8. avgusta 2016. i 2017.godine pokazuju povećanje od 200 hiljada eura u naplati boravišne takse", podsjetio je Šćepanović.

Na potezu od Lastve do Buljarice svakodnevno je 13 ekipa inspektora koji u popodnevnim satima obilaze prijavljene i neprijavljene objekte.

Prilikom kontrola objekata inspektori daju uputstva o načinu prijavljivanja gostiju, a kako je istakao Ščepanović, najčešća uočena nepravilnost je nepostojanje odobrenja za rad.

"Neprijavljivanje gostiju, neplaćanje boravišne takse, neovjerene knjige gostiju, žalbi i utisaka, nemanje table sa oznakom kategorije objekta su najčešće nepravilnosti na koje nailazimo prilikom kontrola objekata", naglasio je Šćepanović.

Prijava boravka preko Turističke organizacije u Budvi vrši se na 11 od ukupno 12 info punktova.

Samim postupkom prijave, podaci gostiju ulaze u jedinstvenu bazu podataka koja je dostupna na svim graničnim prelazima.