18-03-2020

Sindikat medija: Pored zdravstvenih radnika i policije novinari najviše izloženi zarazi

Glavni odbor Sindikata medija uputio je javni apel da Institut za javno zdravlje obrati pažnju na zaposlene u medijima koji ne mogu da rade od kuće, kako bi ih više zaštitili od zaraze virusom Kovid-19.

Sindikat medija: Pored zdravstvenih radnika i policije novinari najviše izloženi zarazi | Radio Televizija Budva

Foto: Sindikat medija

Potrebna zaštitna oprema, kako dodaju, ne može se nabaviti bez podrške Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti.

"Zbog toga molimo da se osnovna zaštitna oprema ustupi medijima, odnosno zaposlenima u njima. Institut za javno zdravlje molimo i da dostavi pisane preporuke o ponašanju, pravilima i obavezama prilikom izvještavanja sa terena, a sve u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze. Kada su u pitanju medijske kuće apelujemo da se ljudima čije fizičko prisustvo nije neophodno u redakcijama dozvoli rad od kuće, da se kolegijumi i slični redakcijski sastanci održavaju on line, da se obezbijedi dezinfekcija prostorija i radnih površina, kao i da se nabave sredstva za dezinfekciju ruku i na slične načine da se preventino djeluje", poručuju u GO Sindikata medija.

Kako ističu, u trenutnoj situaciji pored zdravstvenih radnika i policije, novinari/ke, fotoreporteri i kamermani su najizloženiji zarazi, a potrebna zaštitna oprema ne može se nabaviti bez podrške Instituta za javno zdravlje.

"Prema našim saznanjima, osim osnovnih dezinfikacionih sredstava koje su nabavile pojedine redakcije i smanjenja broja zaposlenih koji dolaze na posao, nikakve druge preventivne i zaštitne mjere nijesu preduzete. Napominjemo da su u trenutnoj situaciji pored zdravstvenih radnika i policije, novinari/ke, fotoreporteri i kamermani najizloženiji zarazi", ističe se u saopštenju GO Sindikata medija.

Izvor: Portal RTCG