22-06-2024

Situaciju u Skloništu za napuštene kućne ljubimce staviti pod kontrolu

Povodom vijesti o visokom mortalitetu štenadi i mladih pasa usljed masovnog obolijevanja od visoko zaraznog parvovirusa u Skloništu za napuštene kućne ljubimce, Savjet za zaštitu životinja apeluje da se situacija što prije stavi pod kontrolu.

Situaciju u Skloništu za napuštene kućne ljubimce staviti pod kontrolu | Radio Televizija Budva

Ilustracija, (Foto: gov.me)

"Gotovo svakodnevno, širenju zaraze prethodio je dolazak velikog broja novopridošlih, neimunizovanih životinja. Savjet pomno prati razvoj situacije u podgoričkom Azilu i apeluje na angažovane stručne službe i nadležne organe da zajedničkim naporima učine sve, kako bi se suzbila ova zaraza. Nezvanična informacija, da su stručne službe na jednom sastanku kao rješenje predložile eutanaziju svih novopristiglih štenaca je neprihvatljiva i Savjet insistira da se takvo rješenje ne smije razmatrati", kaže se u saopštenju.

Dodaju da postoji nekoliko važnih aspekata borbe sa zaraznim bolestima: higijena i sanitacija, izdvajanje i izolacija kao i imunizacija.

"Jasno definisani protokoli postupanja i njihovo dosljedno sprovođenje pomažu u ograničavanju i minimiziranju širenja bolesti. Dogovoreno je da član Savjeta, Milan Rogošić, kao predstavnik ovog tijela, radi na izradi Priručnika higijene, sanitacije, biosigurnosti i imunizacije, koji bi trebalo da bude završen u roku od dvije sedmice i dostavljen svim skloništima na korištenje, kao smjernica za izradu kratkih i preciznih protokola postupanja. Cilj ovog priručnika jeste bolje upoznavanje sa principima sanitacije, higijene, biosigurnosti i imunizacije. Fokus je stavljen na smanjenje prevalence obolijevanja životinja od zaraznih bolesti, na brzo i efikasno ograničavanje širenja i suzbijanja zaraze i lakše i bezbjednije funkcionisanje skloništa", kaže se u saopštenju.

Savjet vjeruje da će ovaj korak značajno unaprijediti sisteme u skloništima za napuštene životinje i doprinijeti stvaranju većeg nivoa zdravstvene zaštite životinja.

"Savjet se stavlja na raspolaganje da savjetodavno pomogne u rješavanju trenutnog problema i ohrabruje odgovorna lica da se obrate za pomoć i asistenciju, da u saradnji sa angažovanim veterinarskim konsultantom i veterinarskim ambulantama u Skloništu, nadležnom inspekcijom, rukovodstvom i volonterima, pokuša pronaći najoptimalnije rješenje gorućeg problema. Pozdravljamo napore svih uključenih službi i požrtvovanost i predanost volontera. Izražavamo zahvalnost za njihovo zalaganje i vjerujemo u pronalazak najboljeg rješenja kako bi se situacija stabilizovala", zaključeno je u saopštenju, koje je u ime . Savjeta za zaštitu životinja potpisao predsjednik Vladimir Đaković.

(RTCG)