07-10-2020

Svaka limenka se računa: Što je za nekoga smeće, za drugog je blago

Dok nam Covid situacija i bezbjednosne mjere još uvijek ne preporučuju direktne kontakte, edukacije, akcija “Svaka limenka se računa” ohrabruje ljude da nastave sa svojim trudom za reciklažu kod kuće u okviru reciklažnog izazova, pokrenutog u Španiji, a sada i širom Evrope.


Foto: NVO Eko centar Budva

Reciklažni izazov omogućava ljudima da na kreativan način pokažu svoj inovativni duh i prikažu svoju koordinaciju, radeći za svoju okolinu i reciklirajući svoje limenke, u okviru projekta prilagođenog Covid situaciji na globalnom nivou, poručuju iz NVO "Eko centar Budva".

"Jednostavno, akcija “Svaka limenka se računa” izaziva ljude da snimaju sebe mobilnim telefonom dok stavljaju aluminijumske limenke u kante za reciklažu na najkreativniji mogući način. Sve ovo je dio kampanje koja podstiče ljude da promjene svoje navike usled pandemije COVID-19. U blizini naših domova, svi imamo kontejnerska mjesta koja imaju i mrežaste kontejnere gdje možemo, pored plastike I kartona, odložiti i limenke", ističu u saopštenju.

“Svaka limenka se računa” je inicijativa u 19 evropskih zemalja koja ima za cilj širenje svijesti o recikliranju i prednostima koje aluminijum ima kao ambalažni materijal, a koji se može neograničeno reciklirati.

Sa svojim glavnim komunikacijskim kanalima na radnim mjestima, muzičkim festivalima, sportskim događajima i drugim velikim skupovima koji su trenutno nepristupačni, Grupa je reciklažnim izazovom promovisala reciklažu u veoma privatnoj atmosferi kod kuće. FaceBook stranica : Svaka limenka se racuna Crna Gora
Instargram stranica @svakalimenkaseracuna.me

Učestvujte i vi u reciklaži

Aluminijumski otpad je najzahvalniji material za reciklažu, jer u potpunosti zatvara krug, do novog proizvoda. Zato učestvujte i vi u reciklaži i svaku limenku sacuvajte za reciklazu!


Pravilna priprema limenke za reciklažu

Da bi se limenka pripremila za reciklažu potrebno je uraditi sledeće:

1) Isprati unutrašnjost limenke čistom vodom
2) Odlomiti otvarač i ubaciti ga u limenku
3) Zgnječiti limenku nogom

Reciklirane limenke i vaši omiljeni uređaji

• Od 500 recikliranih limenki može se napraviti jedan bicikl.
• Energija koja se sačuva recikliranjem četiri aluminijumske limenke za piće može pokretati mašinu za pranje veša jedan sat ili električno ćebe osam sati.
• Jedna reciklirana limenka uštedi toliko energije da može da je koristi televizor tokom tri sata.
• Energija dobijena reciklažom može da se iskoristiti da naš mobilni telefon radi danima.


Mala istorija limenki

Kao i mnogo štošta u svijetu i limenke su nastale iz rivalstva. Englezi su bili ljubomorni na francuske vojnike i njihovu domišljatost da sačuvaju namirnice svježim i dugo upotrebljivim u uslovima u kojima su morali živjeti. Zahvaljujući visokom stepenu ljubomore, engleski kralj Džordž III, poslao je molbu, poziv ili naredbu, svim pametnim ljudima svog vremena da nađu način na koji će konzervirati namirnice. Ubrzo je francuska strana bila zapanjena njihovim izumom. Godine 1810-te, Piter Durant napravio je prvu limenku, izrađenu od gvožđa i presvučenu tankim slojem kalaja.

Samo tri godine kasnije, 1813. godine, počela je sa radom i prva fabrika konzervi. I ako su u početku otvarane dletom i čekićem, bilo je potrebno samo nekoliko godina pa da gvozdene limenke budu potisnute limenkama izrađenim od čelika. Sredinom XX vijeka počinje potpuna histerija oko čeličnih limenki za pivo. Međutim, postojao je problem. Morao se riješiti što hitnije jer konzumatori piva nijesu željeli svakim gutljajem svog omiljenog pića osjetiti i metalni ukus. Tako su nastale limenke od legure aluminijuma. Proizvela ih je kompanija Adolph Coors 1958. godine i ako je ambalaža zapreminski bila duplo manja nego ranije, nije dugo trebalo da se još više napreduje. Ista kompanija, 5 godina kasnije, 1963. izbaca svoj hit – nove limenke za pivo, čije konture preuzimaju sve ostale kompanije pića. U poslednjih 30 godina težina aluminijumskih limenki smanjena je za 65%, što je prouzrokovalo manju potrošnju goriva i smanjenje izduvnih gasova prilikom transporta.


NVO “Eko centar Budva”