01-06-2023

Terzić: Licencirano 400 spasilaca na vodi, a u narednom očekuje se i do 600, što je rekordan broj

Centar za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta Crne Gore svoje aktivnosti na obezbjeđivanju sopasilačkih službi za sezonu 2023. sprovode od 1. marta. Do danas je realizovano 11 termina za ovjeru licenci i dva kursa, tokom kojih je licencirano 400 spasilaca na vodi, a u narednom period očekuje se da će ih biti oko 600 što je rekordan broj, kazao je za Polis Ivan Terzić iz Centra za obuku spasilaca na vodi.


Foto: Arhiva, CKCG

Kupališta na crnogorskoj obali trebala bi da su spremna za sezonu, još od 1. maja, a na njima je organizovana spasilačka služba.

"Aktivnosti sprovodimo već od 1. marta, a do dana današnjeg realizovali smo 11 termina za ovjeru licenci i realizovali smo dva kursa. U toku su pripreme za realizaciju trećeg kursa koji počinje 5. juna, kao i realizaciju 12 redovne ovjere koja će početi 4. juna" istakao je Terzić.


Foto: Printscreen

U dosadašnjem roku licencirano je ukupno 400 spasilaca.

"Ono što je važno istaći jeste da smo do dana današnjeg licencirali za ovu godinu 400 spasilaca. Kako stvari stoje mislim da će ovo biti rekordna godina po broju licenciranih spasilac", istakao je on.

Iako se sa sigurnošću ne može reći da li je ta brojka dovoljna za potrebe svih crnogorskih kupališta, Terzić smatra da je najvažnije da spasioci budu vidljivi na plažama.

"Mislim da će to biti presudno ove godine, da tih približno 600 spasilaca, koliko mi računamo da će biti, zaista ih vidimo na crnogorkim plažama da rade posao za koji su obučeni i da će im se za taj rad obezbijediti konkretni uslovi. Mislim da je to jako bitno, naravno uz segmet da ih bude dovoljno, onako kako propisuje zakon", kazao je on.

Centar za obuku spasilaca na vodi osnovan je 1997. godine i do sada je osposobio 2.000 spasilaca, a nužno je da mlade ljude koji su osposobljeni za taj posao i zakupci plaža motivišu da ovjere svoje licence, a to će učiniti ako im obezbijede adekvatne uslove, zaključio je Terzić, i dodao da će Centar ukoliko bude bilo potrebe organizovati dodatne ovjere i kurseve.