30-03-2023

Terzić za Portal: Pojačan rad policije u Budvi, pad kriminaliteta za oko 40 odsto

Načelnik Odjeljenja bezbjednosti Budva Nikola Terzić za naš portal prokomentarisao je rezultate budvanske policije u prethodnih devet mjeseci, osvrnuvši se na stanje javnog reda i mira na području opštine, kadrovsku situaciju u policiji u Budvi, stambenu problematiku, uslove za rad i aktuelne izazove.


Terzić, Foto: OB Budva

"Dominantno, tokom mog radnog angažovanja u Budvi, pojačan je rad po svim linijama, što je rezultiralo padom kriminaliteta za oko 40 odsto, dok su krivična djela koja su u momentu saznanja bila po nepoznatom izvršiocu, rasvijetljena u 77 odsto slučajeva, što je veoma dobar rezultat", ističe Terzić na početku intervjua za portal RTV Budva.

Imenovani ste za načelnika Odjeljenja bezbjednosti Budva u julu 2022. godine. Koje dosadanšnje rezultate budvanske policije biste izdvojili i posebno istakli kada je Vaš mandat u pitanju?

- Pojačana je planska aktivnost policijskih službenika i ostvareni su bolji rezultati na suzbijanju narkomanije. Naime, u 2022. godini u odnosu na prethodnu, otkriveno je 60 odsto više krivičnih djela iz ove oblasti, a podneseno je 86 odsto više prekršajnih prijava. U okviru ovih aktivnosti, u dužem trajanju, u saradnji sa Odsjekom za borbu protiv droge, započete su i okončane aktivnosti koje su podrazumijevalu i primjenu specijalnih istražnih tehnika, a rezultirale su podnošenjem 14 krivičnih prijava protiv 17 lica, kao i 26 prekršajnih prijava protiv 26 lica. Takođe, shodno bezbjednosnoj procjeni, intezivirani su obilasci i prisutnost policijskih službenika u zonama škola.

Intenzivirana je operativna djelatnost u odnosu na lica koja su sa bezbjednosnog aspekta interesantna za službu. Preduzeto je niz aktivnosti u vidu kontrola lica i vozila, pretresa stanova i drugih prostorija u odnosu na lica – pripadnike organizovanih kriminalnih grupa koje su rezultirale podnošenjem krivičnih i prekršajnih prijava.


Zajednička akcija pripadnika PJP i službenika OB Budva na suzbijanju prodaje narkotika krajem 2022, Foto: Uprava policije/arhiva

Represivna aktivnost službenika saobraćajne policije, zbog izvršenih prekršaja, koji su najčešće i glavni uzroci saobraćajnih nezgoda, rezultirala je povećanjem broja izdatih broja prekršajnih naloga za 975 naloga ili 52 odsto, odnosno tokom 2021. izdato je 1.876 prekršajnih naloga, dok je u 2022. godini izdato 3.013 prekršajnih naloga, što je za 60,6 odsto više.

Broj podnijetih prekršajnih prijava veći je u odnosu na 2021. godinu za 43,5 odsto, odnosno u 2021. podnijeto je 368 prekršajnih prijava dok je u 2022. godini podnijeto 555 ili 50,8 odsto više prekršajnih prijava.

Pojačana kontrola lica koja upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola rezultirala je većim brojem sankcionisanih lica za 90,6 odsto, što je posledično uticalo na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, pogotovo u turističkoj sezoni. Naime, alkotestirano je 4.446 vozača, od kojih je 518 nađeno pod uticajem alkohola. Izvedene su 54 akcije pojačane kontrole saobraćaja i to 17 nacionalnih i 37 lokalnih.

Pojačane aktivnosti bile su usmjerene i na upravljanje neregistrovanim vozilima koja su isključivana iz saobraćaja.

Kako ocjenjujete stanje javnog reda i mira na području Budve i koji su najčešći izazovi za policijske službenike u našem gradu?

- Očuvanje stabilnog javnog reda i mira i veoma povoljnog stanja bezbjednosti na području nadležnosti je cilj i intencija svakog policijskog službenika. Konstatujem da je uprkos izazovima Budva bezbjedan grad kako za stanovnike Budve tako i za turiste. U 2022. godini na području Budve nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Jedan od najznačajnijih segmenata za bezbjednost građana je očuvanje stabilnog javnog reda i mira, posebno sa aspekta bezbjednosti svih građana i posjetilaca kako bi se ostvario puni bezbjednosni ambijent i očuvali mir i bezbjednost građana. Analizom prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru utvrđeno je da se kao uzroci prekršaja mogu najčešće izdvojiti prekomjerna upotreba alkohola i narušeni međuljudski odnosi.

Jedan od izazova u radu policijskih službenika je obzbjeđenje muzičkih, kulturnih, sportskih i drugih manifestacija i javnih okupljanja, kao i boravka raznih delegacija i ličnosti gdje se postupa u skladu sa sačinjenim planovima i zakonskim ovlašćenjima.

Evidentno, tokom 2022. godine izvršeno je obezbjeđenje 12 javnih okupljanja i 60 javnih priredbi, na kojima je bilo 82.680 gledalaca, gdje nije došlo do narušavanja javnog reda i mira ili drugih aktivnosti koje bi ugrozile aspekt obezbjeđenja.

Pojačana je i preventivna aktivnost u blizini školskih objekata kako bi se spriječio fizički obračun između učenika ili lica koja dolaze u školska dvorišta.

U potpunosti se poštuje jedan od osnovnih vidova preventive koji se ogleda u pojačanoj kontroli kroz proces legitimisanja lica, tako da se na taj način stiče uvid u strukturu lica koja borave na području Budve i kroz provjeru tih lica, kao i lica koja se nalaze sa njima u društvu, pojačava se preventivno djelovanje i dolazi do blagovremenih saznanja koja su neophodna za planiranje i dalju kontrolu.

Prilikom posjete ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića Opštini Budva početkom ovog mjeseca jedna od tema odnosila se na nedostatak kadrova u Odjeljenju bezbjednosti Budva. Kako ocjenjujete kadrovsku situaciju u budvanskoj policiji i koja mjesta je potrebno popuniti odgovarajućim kadrom?

- Sa aspekta organizacije rada i funkcionasanja Odjeljenja bezbjednosti Budva trenutno je 43 odsto ukupno sistematizovanih radnih mjesta upražnjeno, što dodatno otežava rad. Međutim, dobrom organizacijom i davanjem svog maksimuma u radu, efikasnost u obavljanju policijskih zadataka ne izostaje, naprotiv.


Ministar Adžić na sastanku u Opštini Budva, Foto: portal RTV Budva/arhiva

Značajno je napomenuti da se u određenim planskim aktivnostima dodatno angažuju i službenici Posebne jedinice policije (PJP), a tokom turističke sezone, kao ispomoć, i službenici drugih organizacionih jedinica Uprave policije.

Kako animirati službenike Uprave policije da radni odnos zasnuju u Budvi?

- Kao prvi faktor, izdvojio bih da policijski poslovi spadaju u poslove koji između ostalog imaju i humani karakter. Bitna je volja, sposobnost i spremnost službenika da svojim radom doprinese bezbjednosti i ukupnom poboljšanju društvenog ambijenta za nas i buduće generacije. Poboljšanje materijalnog statusa je takođe jedan od bitnih faktora. Da su u Ministarstvu unutrašnjih poslova prepoznali taj aspekt, govori činjenica o značajnom uvećanju zarada posljednjih mjeseci.

Takođe je predočeno da je neophodno rekonstruisati zgradu u kojoj je trenutno smještena policijska stanica.

- Objekat Odjeljenja bezbjednosti Budva je građen nakon zemljotresa 1979. godine, nije uslovan za rad, a rekonstrukcije su nemoguće. To je jedno od pitanja na čijem rješavanju rade MUP i Opština Budva.

U fokusu je i tema stambene problematike, a kako je saopšteno na sastanku u Opštini Budva gradiće se još jedna zgrada za stanove zaposlenih u Upravi policije. Kada očekujete početak i završetak radova?

- Ujedno sa rješavanjem pitanja objekta OB Budva, radi se i na rješavanju pitanja stambene problematike, što će značajno poboljšati status i privatni i profesionalni status policijskih službenika. Istakao bih veoma dobru saradnju sa predsjednikom Opštine Budva i lokalnom zajednicom.


Zgrada Odjeljenja bezbjednosti Budva, Foto: portal RTV Budva/arhiva

Naime, jedan od osnovnih ciljeva rada Uprave policije je unapređenje odnosa i stvaranje povjerenja građana u policiju. Svojim radom na očuvanju bezbjednosti i sprječavanju svih oblika ispoljavanja kriminaliteta, policija ujedno doprinosi promovisanju vrijednosti lokalne zajednice i neophodnog zajedničkog djelovanja na utvrđivanju vrijednosti temelja jednog društva.

Prema procjenama policije, koliko u Budvi trenutno živi ljudi s obzirom na veliki priliv izbjeglih lica zbog rata u Ukrajini, ali i dosta stranih državljana koji su, nevezano za ovaj sukob, odlučili da žive u Budvi?

- Demografija Budve je vrlo specifična. Prema zvaničnim podacima, teritorija opštine Budva broji oko 21.000 stanovnika. Međutim, ako znamo da je Budva poslije Podgorice, grad sa najvećim brojem doseljenika, pored turista, emigranata, azilanata i građevinskih radnika, u Budvi boravi veliki broj nerezidenata, taj broj je enormno veći i, prema procjenama, kreće se između 50 i 60 hiljada.



M.S.