09-05-2022

Unija srednjoškolaca realizovala projekat „Akcioni dan“

Unija srednjoškolaca Crne Gore realizovala je danas projekat „Akcioni dan“, koji je pokrenut 2017. godine i ima za cilj da srednjoškolcima pruži praktična znanja iz oblasti koju izučavaju u sklopu obrazovnog profila, ali i da prikupi sredstva za finansiranje projekata učeniničkih parlamenata.


Foto: UNSCG

Dunja Sekulić, predsjednica Skupštine UNSCG i koordinatorka Akcionog dana, istakla je da je širom Crne Gore 700 srednjoškolaca bilo angažovano na mjestu usklađenom sa njihovim obrazovnim profilom, gdje su stekli dodatno iskustvo, ali i bolju percepciju onoga čime bi željeli da se bave u budućnosti.

U projekat je bilo uključeno 180 poslodavaca iz 22. opštine i tom prilikom je za svakog angažovanog srednjoškolca obezbijeđena uplata u fond za finansiranje projekata učeničkih parlamenata u iznosu od 10 eura po učeniku.

Unija srednjoškolaca realizuje Akcioni dan još od 2017. godine, sa pauzom 2020. godine uslijed virusa COVID-19. Aktivnosti su započete 2017. godine u saradnji sa tri opštine, a ove godine duh Akcionog dana osjetio se u preko 20 opština u našoj zemlji.

Sekulović ističe da projekat Akcioni dan biva iz godine u godinu sve uspješniji i da je to potvrda da su njihovi partneri prvenstveno društveno odgovorni, te da daju priliku srednjoškolcima da prošire svoja znanja, uz omogućavanje finansiranja proejkata učeničkih parlamenata koji daju brojne benefite za cjelokupnu zajednicu.