03-05-2016

URA: Pojedinci umreženi sa DPS-om uzmu novac, a Budvanima ostaju problemi

URA: Pojedinci umreženi sa DPS-om uzmu novac, a Budvanima ostaju problemi | Radio Televizija Budva

"Opštinski odbor URA Budva podržava apel Đura Franičevića, predstavnika Mjesne zajednice Petrovac, da se sezona ne dočekuje sa izlivanjem kanalizacije na plaži i u pristaništu. Građani su u saznanju da radove izvodi "Vodovod i kanalizacija“ Budva, i to najvjerovatnije iz sopstvenih sredstava.

Međutim, Osnovnim ugovorom sačinjenim između Opštine Budva kao investitora i WTE iz Esena iz Njemačke kao izvođača, predviđeno je da upravo WTE vrši rekonstrukciju crpnih stanica kako bi se smanjio rizik od čestog izlivanja otpadne vode u blizini i na plažama, kao i rekonstrukciju podmorskih ispusta uz instalacije nedostajućih havarijskih ispusta. Navedni ugovor je sastavni dio Master plana za optadne vode koji u završnom tehničkom izvještaju na strani 96. predviđa ova rješenja.

Pitanje je zbog čega izlivanje kanalizacije u Petrovcu i sanaciji crpnih stanica sada treba da izvodi "Vodovod i kanalizacija“ Budva, čija je djelatnost održavanje vodovodnih, kanalizacionih sistema i hidrotehničkih objekata. To preduzeće ne posjeduje kapacitet i licencu za poslove koje sada mora da obavlja. Pitanje je zbog čega se nastavlja praksa da istu stvar građani plaćaju dva ili tri puta i da pojedinci udruženi sa kriminalnom grupom vrhuške DPS-a uzmu novac, a nama ostave još veće probleme.

Master plan za otpadne vode plan predviđa investicije prve faze za 10 crpnih stanica u vrijednosti od 2.200.000,00 eura. Međutim, radovi nisu izvođeni po dinamici iz Osnovnog ugovora, a za šta su odgovorni izvođači WTE i nadzor Proing d.o.o., kao i potpisnici aneksa ugovora. I ovom prilikom podsjećamo da je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) locirano u mjestu Vještica, suprotno prostorno-planskoj dokumentaciji i Osnovnom ugovoru. PPOV je pušten u rad tehnološki nedovršen, tj. bez tehničkog prijema i upotrebne dozvole i sa problemom odlaganja kanalizacionog mulja.

Grupacija koja je radila za račun Opštine je napravila očiglednu štetu sa izgradnjom PPOV-a na pogrešnoj, mnogo skupljoj lokaciji, kao i u pogrešno vrijeme, jer je postrojenje trebalo raditi u trećoj fazi nakon sanacija crpnih stanica i odstranjivanja kišnice iz fekalne kanalizacije. Izgradnjom ovog objekta se bavi i Specijalni tužilac za korupciju, organizovani kriminal i ratne zločine.

Ista grupacija uradila je i projektni zadatak za kanalizacione kolektore u području Seoca i Prijevora, te od Perazića Dola do Svetog Stefana, gdje se predviđa nerazumno velik broj crpnih stanica i potisnih cjevovoda. Ističemo jedan od primjera neshvatljive, neracionalne i veoma skupe trase, kako u izvođenju, tako i u eksploataciji: Od Perazića dola fekalana kanalizacija se pumpa sa kote 0,0 na kotu 130 mnm, i dalje Jadranskom magistralom prepumpavanjem do Svetog Stefana čija je dužina preko 5 km, i dalje podmorskim potisnim cjevovodom dužine 4,3 km. I sve ove trase su u suprotnosti sa prostorno-planskom dokumentacijom. Projektni zadatak je dat kroz elaborat o eksproprijaciji koji je sačinio Proing d.o.o. i Odluci o objektima od opšteg interesa koji je donio predsjednik Opštine.

Stojimo iza ranije izjave da dosadašnji radovi na kanalizacionom sistemu i planirani radovi od Seoca do Perazića Dola čine sabotažu grada i građana. Urgiramo da se neizgrađeno, a projektovano od strane WTE-a, blagovremeno spriječi, kao i da se što hitnije pokrene postupak raskida ugovora sa WTE-om i Proing-om. Da li treba komentar kakav bi se saobraćajni kolaps desio ako se raskopa 5 km međunarodnog puta, i to bez ikakvog interesa za grad", navodi se u saopštenju koje potpisuje Radosav Tomović, predsjednik Opštinskog odbora URA Budva.