14-06-2016

URA: Potrošači vode i korisnici kanalizacije plaćaju za pljačku od strane kriminalne grupe

URA: Potrošači vode i korisnici kanalizacije plaćaju za pljačku od strane kriminalne grupe | Radio Televizija Budva

"Predsjednik opštine Budva dr Srđan Popović konačno je shvatio da je posao sa WTE iz Esena oko gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Vještici investicija koja gura Budvu u dužničko ropstvo. Šteta da ovo nije ranije shvatio kao član Komisije za praćenje te investicije. U svojoj izjavi za medije („Vijesti“ od 12. juna 2016. godine) dr Popović kaže da je pozvao njemačke partnere da sjednu za sto, a kako bi se Ugovor redefinisao, posebno stavka od 1,3 miliona eura koliko Budva godišnje plaća samo za održavanje postrojenja.

Godišnji program rada i finansijski plan d.o.o. „Vodovod i kanalizacija“ Budva predviđa 2.824.000,00 eura za bruto plate 239 radnika, a za održavanje 25 km vodovodnog sistema, 40 km fekalnog kanalizacionog sistema i 7,88 km podmorskih ispusta sa pratećim objektima. Dakle, za održavanje PPOV-a je iznos 46% bruto plate svih radnika Vodovoda, a veličina posla nije ni 1%.

Harač građanima koji je nametnut malverzacijama organizovane kriminalne grupe nije se „ubirao“ samo kroz investicije, nego je je i dugoročno planiran kroz „održavanje“.

Ima sasvim dovoljno pravnih i drugih razloga da se pokrene raskid Ugovora sa WTE iz Esena i d.o.o. kao i sa firmom „Pro-Ing“ koja vrši nadzor nad izvođenjem radova, te da se pokrene pitanje odgovornosti i traži obeštećenje. Uostalom, bez logistike navedenih firmi, kriminalna grupa ne bi mogla učiniti milionsku pljačku budžeta opštine Budva. Takođe je potrebno preispitati urađene projekte, a srećom još neizvedene radove, kako bi se spriječila šteta ne manja od one učinjene izgradnjom PPOV.

Kroz sadašnju cijene vode i usluga kanalizacije, potrošači vode i korisnici kanalizacije plaćaju za pljačku od strane kriminalne grupe: taksu od 8,07 eura po vodomjeru i 0,27 €/m³ za obaveze postrojenja za desonalizaciju na Zavali. Ako se uzme da je prosječna potrošnja domaćinstva 15 m³ vode mjesečno plaćanje „harača“ je 12,11 € po mjesecu ili za godinu 142,32€.

Naplata od po osnovu komunalija i te kako je bila dovoljna za izgradnju kapitalnih objekata, ali nije dospjelo zbog ugradnje (od strane krimi-grupe), pa su uzimani krediti, a i oni više zbog ugradnje nego izgradnje.

Predlažemo da se iz cijene vode i komunalnih usluga ukine 8,09 eura po vodomjeru i 0,27 €/m³ utrošene vode. Taj novac bi se mogao nadoknaditi u budžet od imenovanih izvršioca krađe, a koji su priznali krivicu u Specijalnom tužilaštvu. Ne izostavljati svjedoke saradnike, već sve procesuirati kod nadležnog suda", navodi se u saopštenju koje potpisuje Radosav Tomović, predsjednik OO GP URA.