28-08-2018

Uzrok nesreća na moru najčešće ljudski faktor

Uzrok nesrćeća na moru uglavnom je ljudski faktor i zbog toga je izuteno važno poštovati zakonske propise. U situacijama kada se nezgode dešavaju zbog vremenskih neprilika, ali i u svim drugim incidentim slučajevima, ekipa spasilaca Uprave pomorske sigurnosti reaguje brzo i efikasno.

Uzrok nesreća na moru najčešće ljudski faktor | Radio Televizija Budva

U Službi za traganje i spasavanje Uprave pomorske sigurnosti radni dani su bez početka i kraja. Mornar motorista, ali i profesionalni spasilac na moru i kada nije u smjeni pripravan je i na telefonu uvijek dostupan.

Prema riječima mornara motoriste Stevana Asovića, spasilački čamac kojim on upravlja je siguran i spreman za skcije spašavanja.

"Ovo je brzi spasilčki čamac koji predstavlja pouzdano plovilo, a može da izađe do pet metara talasa", kazao je Asović.



Ovog ljeta bilo je mnogo akcija, a najviše nesreća se desilo jer plovilima upravljaju neobučeni vozači.

"Imali smo 4-5 slučajeva kada smo pružali ljudima pomoć. Dolazilo je do kvarova jedrilica, barka, motora. Dosta ljudi se nađe u kriznim stuacijama jer ne zna kako da reguje kada vidi da dolazi nevrjeme, ili nestručni upravljaju vozilima", istakao je Asović

Kada nema poziva za pomoć, djelujemo preventivno.

"Upozoravali smo kupače da budu u unutar kupališne zone, skutere da poštuju propise da ne idu blizu bova, jednom riječju da se poštuju propisi i zakoni", dodao je Asović.

Tim Lavlje srce sastavljen je od požrtvovanih ljudi, mornara, ronioca, spasioca koji su obučeni za vanredne stuacije na moru.

Ukoliko želite da prijavite nepravilnosti ili se raspitate o informacijama vezanim za sigurnost na moru, vrijeme i slično, možete da pozovete broj 192.