27-03-2021

Vakcinacija je jedini spas

Kraj pandemije zavisi od dinamike vakcinacije, što je jedini spas od koronavirusa, poručio je specijalista pedijatrije i dječiji kardiolog prof. dr Vladislav Vukomanović.

Vakcinacija je jedini spas | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

“Vakcinacije su u toku, nadam se da će i Srbija i Crna Gora nabaviti dovoljan broj vakcina i da će se omogućiti građanima da izaberu ono jedino što je ispravno i na tome treba raditi, uvjeriti građanstvo da je vakcinacija jedini spas od koronavirusa, kao što se pokazalo stotinama godina unazad”, kazao je dr Vukomanović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ističe i kako je potrebno raditi na tome da se poveća obuhvat vakcinisanih.

“Moramo se vakcinisati u što većem broju kako bismo smanjili opetećenost zdravstvenih ustanova i omogućili onima koji boluju od drugih bolesti da se liječe”, naveo je dr Vukomanović.

On kaže i da se provode kraju studije o vakcinaciji djece.

“Vakcinacija kod djece mora da se uzme u obzir u nekom narednom periodu”, naveo je dr Vukomanović.

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”, na Novom Beogradu, gdje radi dr Vukomanović, liječeno je kako navodi, čak 40 djece sa najtežim oblikom korona virusa, praćenim i drugim oboljenima, i svi su izliječeni.

“Do sada nije zabilježen smrtni slučaja kada je riječ o djeci sa Kovid 19 infencijom”, kazao je Vukomanović.

“Mislim da broj djece koja su zaražena korona virusom raste, ali nemam utisak da raste težina bolesti. Zaraznost je veća i do 70%, ali djeca su uglavnom ili asimptomatska ili pokazuju blaže simptome”, zaključio je dr Vukomanović.