01-08-2017

Večeras premijera Ukroćene goropadi

Predstavom Ukroćena goropad Grad teatar se vraća ambijentalnom pozorištu, kazala je direktorica Grad teatra Milena Lubarda Marojević.

Večeras premijera Ukroćene goropadi | Radio Televizija Budva

Večeras na ponti Brijega od Budve (ispod Santa Marije) u 21.30h biće premijerno izvedena ispitna predstava perspektivnog studenta režije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Zorana Rakočevića Ukroćena goropad nastala po poznatom Šekspirovom tekstu.

U želji da nastavi sa afirmacijom mladih stvaralaca, i reditelja i glumaca, Grad teatar ovu predstavu radi u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja i Crnogorskim narodnim pozorištem, a značaj projekta je prepoznalo i Ministarstvo kulture Crne Gore, koje je pokrovitelj predstave.



"Želimo da Grad teatar, između svih drugih misija, ispuni i jednu veoma važnu a to je da postane, metaforički rečeno, sala za vježbanje, poligon za obuku za sve mlade ljude koji se školuju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Težićemo koliko god bude moguće da se vratimo misiji ambijentalnog pozorišta“, kazala je Lubarda Marojević.

Direktorica CNP Zorana Kralj je istakla da ovim projektom potvrđuju aktivnu politiku CNP-a za saradnju i osnaživanje svih veza sa relevantnim pozorišnim činiocima u zemlji i sa srodnim institucijama.

"Našim učešćem u ovoj koprodukciji smo htjeli da podržimo namjeru festivala da da prostora i šansu mladim crnogorskim pozorišnim stvaraocima i umjetnicima", naglasila je Kralj.

Prema riječima umjetničkog direktora Branimira Popovića značajan segment CNP-a je scena Akademija opredijeljena upravo za studente glume i režije.

"Sve ono što je zavređivalo, pa i izašlo iz škole, da bude prikazano gledaocima, našlo se na toj sceni. Tu je i mnogo naslova i mnogo studenata, što reditelja, što glumaca, producenata. CNP vrvi od mladih ljudi. Mi smo dobili potpuno novu publiku, generacijski vrlo blizu onima koji su na sceni koja se kasnije i preliva i na ostali sgement programa", istakao je Popović.

Ukroćana goropad je ispitna predstava Zorana Rakočevića na trećoj godini studija.



"Nekoliko dana prije premijere osvajali smo prostor gdje će predstava biti izvedena. Ranije probe smo imali na sceni Akademije u Podgorici, a sad se suočavamo sa svim izazovima koje nose bedemi Starog grada, plaža i ponta, ali i sa razni zvuci koji dopiru, a za čudo mirnije je nego što smo očekivali", istakao je mladi reditelj.



A o samoj predstavi Rakočević je kazao: "U doba konfekcijskog društva, koje u smislu duhovnosti kaska i za Šekspirovim vremenom, u kojem se život svakodnevno izbacuje na portale i društvene mreže, u svakom datom trenutku vrši self-marketing, pojedinci svakodnevno zauzimaju svoje karnevalizovane uloge, svoj travestirani modus ponašanja, ističući ga kao svoju najveću vrijednost, tako da živimo u doba kada smo podijeljeni na pripadnike i protivnike hrono ishrane, gej brakova, upotrebe bicikla kao prevoza u ekološke svrhe, isticanja seksualnih "izvitoperenosti" kao odrednica za ličnost, mahanja svojim identitetom, ukusom, stavovima. Živimo u doba kad nas to čini osobom. Komad Ukroćena goropad pročitao sam kao kroćenje takvog tipa identiteta, ali ne samo na planu Katarina – Petručio, već i na širem, društvenom planu, gdje sveopšta društvena travestija zauzima maha i svi se ističu kao ispozerisano, kvazi pobunjeno, fensi društvo. Komad je adaptiran da sadrži jedinstvo mjesta i vremena radnje, i smješten je na svadbi tj. ispod velikog svadbenog vela na jednom dekorisanom plažnom baru. Broj lica sveden je na osam. Katarina, travestirani muškarac, rastura svadbu svoje sestre i gura je u lezbijsku vezu, sve dok se njeni prosci i dalje bore za nju, a Katarina i Petručio zapadaju u odnos divljanja i kroćenja, gdje se razotkriju njihovi travestirani identiteti".



Adaptaciju teksta su uradili Jovana Bojović i Zoran Rakočević, Zoran Rakočević potpisuje i scenografiju ovog komada, kostimografiju su uradili Olivera Eraković Kosić i Zoran Rakočević, a dramaturg je Jovana Bojović.



U predstavi igraju Marija Đurić, Vule Marković, Sanja Vujisić, Marko Todorović, Dragan Račić, Anđelija Rondović, Stevan Radusinović i Jelena Đukić.