09-07-2021

(VIDEO) Budvanski pčelari zadovoljni prinosom meda

Polako se završava period vrcanja meda, a prinosi ove godine iznose 12 kg do 15 kg po košnici, što je na zadovoljavajućem nivou, kazao je za naš portal Pavle Kentera predsjednik Udruženja pčelara Budve.

(VIDEO) Budvanski pčelari zadovoljni prinosom meda | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: pixabay

Većina pčelara koji se bave selećim pčelarstvom preselila je svoje pčelinjake na visočije kote, na Njeguše, Grahovo,Žabljak jer tamo tek kreće vegetacija, dok oni koji se bave stacioniranim pčelarstvom koriste ovaj period kako bi proširili svoje pčelinje zajednice i proizveli matice saznajemo u Udruženju pčelara Budve.

Ovo je period kada treba dati određeni lijek u košnicama jer nastupa bespašni period za pčele.

Vrcanja meda polako se privodi kraju, a količine meda su na zadovoljavajućem nivou.

Pogledajte amaterski snimak vrcanja meda savremenom mašinom:



Video: Pavle Kentera

"Ovogodišnji prinos meda je izmedju 12 kg i 15 kg po košnici, nije kao onaj iz loših, a ni iz najboljih godina. Kvalitet meda je odličan s obzirom na raznovrsnost biljaka,a kao svjež sada je najbolji za kupovinu." kazao je Kentera.

Opština Budva je u cilju prevazilaženja korona krize i loših finansijskih aspekata pomogla Udruženje pčelara Budve sa iznosom od oko 6.700 eura.

"Zahvalni smo Opštini, radi se o jednokratnoj pomoći, taj novac je refunduiran pčelarima koji su potrošili na kupovinu prihrane za pčele. Očekujemo pokretanje javnog poziva koji se realizuje svake godine kako za pčelare pojedinačno tako i za Udruženje za refundiranje ili podršku nabavci košnica, opreme, seleće opreme, opreme za vrcanje i skladištenje meda." ističe Kentera.

On se požalio da su zapostavljeni od strane države i resornog ministarstva.

"Što se tiče pomoći države nikakvu pomoć nemamao, od usvojenog agro budžeta mogli smo samo da naručimo ljekove koji će stići oko 20. jula, po refundiranim cijenama. Tražili smo pomoć u novcu kako bismo završili elektroinstalacije i priključak na kanalizacionu mrežu za kuću meda, ali nismo dobili nikakvu pomoć ni odgovor od njih. Pozivamo javno Ministarstvo poljoprivrede da obiđe i Budvu, i ovdje imamo značajan broj poljoprivrednika koji takođe treba da budu upoznati sa načinima apliciranja za projekte podrške. Čeka se usvajanje agro budžeta , pa da onda pokrenu akcije za nabavku opreme, za matice je već kasno i svaka podrška koja će da zakasni je loša." ističe Kntera.

Zbog zabrane izvođenja građevinskih radova u sezoni obustavljena je adaptacija kuće meda.

"Nastavljamo u spetembru, ostalo je da se uradi keramika koja je kupljena, da se postave saniatarije i da se izvrši poriključak, na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Našli smo način da se prilkjučimo na vodovodnu mrežu relativno blizu, dok imamo problem sa priključkom na elektro i kanalizacionui mrežu jer nam treba jako puno novca. Očekujemo od Opštine i Sekretarijata za investicije da nas pomognu." dodao je Kentera.

Nadamo se da će i država u budućem periodu imati više sluha za pomoć poljoprivrednicima sa primorja, a da će i opština omogućiti finansijsku podršku za projekat Kuća meda.

J.M.