17-11-2022

(VIDEO) JP Morsko dobro organizuje trodnevni kamp na Solilima

Na tivatskim Solilima juče je, u organizaciji JP Morsko dobro, počeo trodnevni kamp za endemske vrste, prirodno nasleđe i takmičenje u posmatranju ptica u sklopu projekta “Endemic pathway – Put endema” skraćeno „ePATH“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

(VIDEO) JP Morsko dobro organizuje trodnevni kamp na Solilima | Radio Televizija Budva

Foto: Mediabiro

Dijana Došljak ispred Službe za održivi razvoj Morskog dobra je istakla da se kapm organizuje u cilju predstavljanja endemskih i ugroženih vrsta ptica, insekata, biljaka, vodozemaca na inovativan i drugačiji način kroz zanimljive edukativne obilaske i prezentacije, identifikaciju i monitoring vrsta, posmatranje i fotografisanje vrsta i prstenovanje ptica.

Ona je navela da se za potrebe takmičenja u posmatranju ptica koriste nove „ePATH“ mobilna aplikacija koja je kreirana u okviru projekta i doprinosi podizanju svijsti o značaju ptica i prirodnog nasleđa zaštićenih područja u okvoru projekta.

„Učesnici trodnevnih radionica su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti prirodnih nauka i turisti, rekla je Došljak i naglasila da je ovo posljednji ciklus takmičenja i kampova koji se organizuje na Solilima. Projekat se završava postavljanjem informacionog centra na Solilima naredne sedmice“, najavila je.


Video: Mediabiro

Nosilac projekta vrijednog oko 1,5 miliona eura je PP Hutovo blato od čega je oko 85 odsto bespovratnih sredstava iz EU.

Cilj projekta je da se u sva tri prekogranična zaštićena područja privuče nova, drugačija vrstu turista. Dakle Park prirode “Hutovo blato” u Čapljini (BIH), Botanički vrt “Kotišina” u Makarskoj (HR) i Posebni rezervat prirode “Tivatska solila” u Tivtu (CG).

U pitanju je projekat čiji je cilj kreiranje zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja, u kojima žive mnoge rijetke i endemske vrste flore i faune, kroz promociju prirodnih i kulturnih vrijednosti, istakli su učesnici u tom projektu.


Kadrovi Solila, Video: Mediabiro