10-04-2020

Vlada predstavila socijalnim partnerima predlog ekonomskih mjera

Ekonomski tim Vlade je danas, u okviru dijaloga o Predlogu socio-ekonomskih mjera, prezentirao socijalnim partnerima mjere podrške koje je premijer Duško Marković juče predstavio javnosti i čiji je cilj podrška zaposlenima, privredi i socijalno ugroženim grupama, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade.


Foto: Vlada Crne Gore

"Ciljevi predloženih mjera su očuvanje radnih mjesta i stvaranje pretpostavki za brzi oporavak ekonomije i standarda svih građana i njihovih porodica u vrijeme i nakon okončanja pandemije koronavirusa, kao i pomoć onima kojima je potrebna", kazao je na početku predstavljanja potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

Kako je saopšteno, na sastanku je ocijenjeno da su mjere usmjerene prema onima kojima je podrška najpotrebnija i primjerene su ovoj situaciji.

"Predstavljaju početak sveobuhvatnih socio-ekonomskih mjera koje će se nastaviti novim sadržajima kako bi naša ekonomija sa što manje posljedica izašla iz ove krize, a zatim nastavila putem rasta i razvoja koji je bio prije pandemije. Predlog paketa mjera koji je juče predstavljen javnosti, a danas detaljno pojašnjen predstavnicima privrede i sindikata, obuhvata podršku za više od 100.000 zaposlenih i hiljade preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća", podvukli su iz Vlade.

"Sugestije predstavnika sindikata i poslodavaca sagledane su sa posebnom pažnjom, kako bi se prilikom kreiranja konačnog predloga mjera usaglasila iskazana očekivanja i mogućnosti. Današnji sastanak je prvi u krugu konsultacija koje će biti održane prije usvajanja konačnog Vladinog paketa mjera", pojašnjeno je.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović, generalni sekretari sindikalnih organizacija – Unije slobodnih sindikata Srđa Keković i Saveza Sindikata Crne Gore Duško Zarubica i ministri ekonomije, finansija i rada i socijalnog staranja Dragica Sekulić, Darko Radunović i Kemal Purišić.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Duško Marković predložio je sljedeće mjere:

Predložene mjere koje je predstavio predsjednik Vlade su:

-Subvencije za zatvorene djelatnosti za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% minimalne zarade i 100% poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mjera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni;

-Subvencije za ugrožene djelatnosti za april i maj u iznosu od 50% bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije;

-Subvenciju za zarade zaposlenih na plaćenom ODSUSTVU za april i maj u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina;

-Subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji takođe za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji;

-Subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70% bruto minimalne zarade u trajanju od 6 mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mjesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Ove mjere uključuju i olakšice za građane i olakšice za pospješivanje likvidnosti.

Dodatno, Vlada će zadužiti Investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije na način da dopunjavaju ove Vladine mjere.

Državni organi, organi državne uprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, a čiji je osnivač Crna Gora, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala, nakon usvajanja mjera zatražiće odlaganje izvršenja koja su pokrenuta po njihovom predlogu, za vremenski period od 60 dana, za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad u cilju suzbijanja epidemije zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

Svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju, za mjesece april, maj i jun, privredna društva u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja;

Paralelno, Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme trajanja mjera.

Svaki zatraženi povraćaj PDV-a će se realizovati u roku od najvise 45 dana a Uprava carina će limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga produžiti sa 30 na 60 dana za mjesece april i maj za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad zabranjen nardbom Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja epidemije.