08-03-2024

Vlada upozorila Opštinu Budva da u predviđenom roku donese Odluku o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta

Vlada je na juče održanoj 19. sjednici usvojila Informaciju u vezi odluka jedinica lokalne samouprave o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.


Foto: Dušan Radević

Opština Budva je u obavezi da u roku od 30 dana donese Odluku o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta, odlučeno je na sjednici Vlade.

Ova obaveza predviđena je izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata na osnovu kojih su Opštine dužne da usklade postojeće odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Ministarstvo finansija je dalo svoje mišljenje o visinu naknade, pri čemu se preporučuje da jedinice lokalnih samouprava u kojima je u toku ili u kojima predstoji građevinska aktivnost većeg obima mogu povećati visinu naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i to do 50 %, dok u ostalim jedinicama lokalnih samouprava ove iznose treba zadržati na postojećem nivou, predviđenom važećim odlukama.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine upozoriće zvanično nadležne organe u Opštini Budva da ispune tu obavezu, jer će u protivnom Vlada donijeti Odluku u roku od 60 dana nakon isteka roka navedenog u upozorenju.

J.M.