12-01-2018

Vodovod tužio “WTE” zbog zloupotrebe mjenica

Preduzeće Vodovod i kanalizacija utužilo je Privrednom sudu odgovorna lica i kompaniju "WTE Desalinizacija morske vode", koja je prinudnim putem sa njihovog računa naplatila oko 110 hiljada eura, na osnovu mjenice po ugovoru o jemstvu .

Vodovod tužio  “WTE” zbog zloupotrebe mjenica | Radio Televizija Budva

Blokada računa budvanskog Vodovoda desila se 4. maja 2017 godine, a trajala je 10 dana. Nakon toga je od suda zatraženo donošenje presude, kojim će firma WTE biti u obavezi da vrati novac Vodovodu, koji je uzet protivzakonito, navodi izvršni direktor Vodovoda Vladimir Vujović za TV Budva.

"Blokada je izvršena protivzakonito, zloupotrebom mjenice, koja je imala sasvim drugu namjenu, i shodno toj zloupotrebi, povučene su određene pravne norme, gdje je račun Vodovoda deblokiran. Firma WTE je optužena za povraćaj 110 hiljada eura, kao i za povraćaj te mjenice o kojoj govoirimo i otalih devet mjenica koje su predate toj firmi 2010. godine, shodno ugovoru o jemstvu", kazao je Vujović.

Po osnovu mjenice, sredstva su mogla da budu stalno skidana, i da Vodovod bude u blokadi.

"Privatnoj advokatskoj kancelariji smo dali predmet, da se utuži i povraćaj 2 miliona 850 hiljada po osnovu ugovora o jemstvu", ističe Vujović.

Tužba za povraćaj 110 hiljada je predata odmah po deblokadi računa, u maju 2017 godine, preko privatne advokatske kancelarije, a do sada su održana pripremna ročišta.

Po riječima Vujovića, WTE i dalje posjeduje devet mjenica, koje može zloupotrijebiti.

Vodovod,zbog svega navedenog, nije blokiran u funkcionisanju, ali jeste u razvoju, u nabavci nove opreme, nove tehnologije, novih vozila, ali konačno smo izašli iz toga.