01-11-2022

Vujičić: EK upoznata sa diskriminacijom prava birača, ali nastavlja saradnju sa poslanicima

U izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu, u oblasti osnovnih ljudskih prava, nema ni riječi o diskriminaciji biračkog prava, koja se sistemski sprovodi prema kandidatima na izbornim listama, zbog raspodjele mandata kandidatima, po redosledu kandidata na izbornoj listi", navodi se u saopštenju Građanske akcije, koje potoisuje dr Božidar Vujičića.

Vujičić: EK upoznata sa diskriminacijom prava birača, ali nastavlja saradnju sa poslanicima | Radio Televizija Budva

Foto: GA, Arhiva

Saopšenje prenosimo integralno:

Evropska komisija je upoznata sa diskriminacijom prava birača, međutim Evropska komisija ćuti i nastavlja saradnju sa poslanicima, koji su izabrani diskriminacijom i korupcijom biračkog prava.

Zašto Evropska komisija ne dozvoljava građanima Crne Gore, da budu birani bez diskriminacije, kada su to osnovno ljudsko pravo dozvolili, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Hrvatskoj, Sloveniji, Federaciji BiH? Pravo koje su građani Crne Gore  mogli da ostvare u kontinuitetu od 1906 do 1990. godine?

Saradnjom sa poslanicima, koji su izabrani diskriminacijom i korupcijom biračkog prava, Evropska komisija uzima učešće u korupciji i diskriminaciji biračkog prava u Crnoj Gori, zbog svojih interesa, kao što su priznanje Kosova od strane korumpiranog parlamenta, izglasavanja odluke o ulasku Crne Gore u NATO, uvođenje sankcija Rusiji, koje odluke moguće ne bi usvojila narodna skupština.

Bez prava birača, da budu birani bez diskriminacije, nema vladavine prava, nema borbe protiv korupcije, nema nezavisnih institucija, nema narodne ustavne skupštine, čiji će se poslanici znati tek nakon glasanja a ne kao sada, danom objavljivanja izbornih listi, mjesec dana prije izbora.

U kakvoj se sistemskoj korupciji nalazi Crna Gora, koja proizlazi iz korupcije i diskriminacije biračkog prava, najbolje pokazuje ćutanje cijele Crne Gore, vlasti i opozicije, nevladinog sektora, sudstva, tužilaštva, Zaštitnika ljudskih prava, Javnog servisa RTCG i dr., o najznačajnijoj društveno političkoj temi.

Nosioci suvereniteta, ne mogu da ostvare vlast, slobodnim izborom predstavnika, jer biraju izborne liste. Raspodjelom mandata po redu na listi, kandidati na izbornim listama se diskriminišu. Zato što Crna Gora nema ni zakon o referendumu, nosioci suvereniteta ne mogu da ostvare vlast putem referenduma.

Istinski vlasnici Crne Gore su lideri partija, koji određuju redosled kandidata na izbornim listama i tako odlučuju, koji kandidat će dobiti mandat a koji neće.

Crna Gora tone prema dnu, upravo zato što društveno politička pitanja određuju ne nosioci suvereniteta već moćni lideri koji su od nosilaca suvereniteta preuzeli sve poluge ostvarivanja vlasti.

Jedini način da birači ostvare pravo da budu birani bez diksriminacije. kao što je to bio slučaj od 1906. do 1990. godine, jeste da se otvore izborne liste, da birač da glas izbornoj listi ali i kandidatu kojem vjeruje sa liste, tako bi svi kandidati imali jednako biračko pravo bez diskriminacije, bez obzira na mjesto na izbornoj listi i bez obzira na pol.