29-07-2023

Za nevladine organizacije pola miliona eura

Projekti 39 nevladinih organizacija dobili su podršku ReLOaD programa za ideje koje će direktno unaprijediti kvalitet života lokalnih zajednica, saopšteno je iz UNDP-a.

Za nevladine organizacije pola miliona eura | Radio Televizija Budva

(Foto: UNDP)

Kako su naveli, između ostalog, Pljevlja će dobiti botaničku baštu, Kolašin funkcionalno sportsko penjalište, a Podgorica i Zeta radionice koje će pripremiti djecu sa autizmom za školu. Nikšić dobija mobilne timove podrške za osobe sa invaliditetom, a Herceg Novi podsticaj za razvoj ženskog preduzetništva.

Na konkursima koji su bili otvoreni tokom aprila i maja, komisija je od 87 pristiglih aplikacija odabrala najuspješnije, u ukupnoj vrijednosti od 508.000 eura.
"Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) prepoznaje važnost rada nevladinih organizacija u omogućavanju kvalitetnog pružanja javnih usluga, ali i nedovoljnu saradnju lokalnih samouprava i civilnog sektora u regionu. S tim u vezi, kroz ove grantove i transparentnu metodologiju, ReLOaD uspostavlja konkretna partnerstva opština i nevladinih organizacija", navodi se u saopštenju.

Projektna menadžerka ReLOaD2 programa u Crnoj Gori, Dženana Šćekić, navodi da je cilj programa veće učešće građana, pogotovo mladih, u procesima donošenja odluka.

„Više od stotinu projekata koji su podržani u okviru obje faze ReLOaD dokazuju da, uz povoljno okruženje, civilni sektor može da stvara zajednicu po mjeri građana i građanki na kreativan i inovativan način. Kreiran je prvi digitalni turistički vodič kroz Budvu, podržani Omladinski klubovi i brojne aktivnosti i inicijative mladih, otvorene pješačke staze na Bjelasici, Ljubišnji i Vranjini, osnovan prvi Društveni klub za osobe sa invaliditetom u Nikšiću, aktiviran Klub Penzionera u Andrijevici i još mnogo toga", kazala je Šćekić.

Ona je podsjetila da je do 11. septembra 2023. otvoren i regionalni poziv za nevladine organizacije.

Poziv predstavlja priliku za NVO sa Zapadnog Balkana da sarađuju i osmišljavaju projekte za osnaživanje mladih. Prioritetne oblasti su: volontiranje mladih, angažman unutar i među zajednicama, regionalna saradnja mladih i razmjena, te mobilnost mladih. Odobreni projekti dobiće sredstva u rasponu od 30.000 eura do 60.000 euraa, a svi detalji dostupni su ovdje.

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, udruženih u pet klastera.