22-12-2023

Zaplijenjene cigarete vrijedne više od 1,6 miliona eura

Službenici Uprave prihoda i carina (UPC) zaplijenili su u Slobodnoj zoni Luke Bar 1.188 paketa cigareta, odnosno oko 594.000 paklica.


Foto: UPC

To su Portalu RTCG kazali iz UPC.

Sve cigarete su bez akciznih markica.

Cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata.

Objavljujemo i fotografije oduzetih cigareta.

Kako se navodi, cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata (UAE), a crnogorski carinici su spriječili da budu prokrijumčarene preko Luke Bar.

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procenjuje se na više od 1.600.000 eura.

U kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta: FM i Stella Defina i Stella Aqva.

Na osnovu analize podataka iz teretnice i analize rizika koju su sproveli službenici UPC i prikupljenih operativnih podataka, predložen je poseban nadzor ovog kontejnera, te su izvršene carinske operativne metode u smislu eventualnog otkrivanja krijumčarenja robe.

Kao primalac u teretnici navedena je firma Stefan Rex iz Zagreba, koja je na crnoj listi kod nelegalnog prometa duvana.

S obzirom da se u ovom postupku nije pojavio primalac da bi stavio robu u neki od carinskih postupaka, agent je obavješten da će se danas pristupiti detaljnom carinskom pregledu, što je rezultiralo sprečavanjem krijumčarenja.

Uprava prihoda i carina će svim partnerskim službama na nacionalnom i na međunarodnom nivou, dostaviti detaljne informacije, u cilju nastavka istražnih radnji i prikupljanja dodatnih podataka o navedenoj pošiljci.

"Podsjećamo da je odlukom Vlade Crne Gore zabranjeno skladištenje duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luka Bar, što se u potpunosti poštuje, a tranzit se kontroliše u skladu sa važećim carinskim propisima", piše u saopštenju Uprave prihoda i carina.



(Portal RTCG)