10-04-2020

Zenović: Nema potrebe za dobrovoljnim namirivanjem potraživanja WTE

Kompanija "WTE Desalinizacija morske vode" poslala je prije pet dana Opštini Budva opomenu pred utuženje u koje se navode potraživanja u iznosu od 2,7 miliona eura.



Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, zatržio je od Sekreterijata za zaštitu imovine pisano mišljenje vezano za potraživanje pomenute kompanije.

Iz Sekreterijata za zaštitu imovine mišljenja su da nema potrebe da se iznos za WTE dobrovoljno izmiri, jer kako navode, do danas ne postoje evidentirane fakture na iznos koji kompanija "WTE Desalinizacija morske vode" potražuje.

"U iznosu od oko milion i trista, četristo hiljada eura, takođe, kao dopunu tom njihovom zahtjevu su dodali cifru od nekih milion i dvjesta, trista hiljada eura, koje su pravdali time da je određeno preduzeće radilo vještačenje po kojem je, navodno, nađeno da je Opština Budva dužna da im izmiri još nekih milion i dvjesta, trista hiljada eura", kazao je za TV Budva, Đorđe Zenović, sekretar Sekreterijata za zaštitu imovine.


Foto: Screenshot

"Što se Sekreterijata tiče, isti je poslao predsjedniku Opštine decidno izjašnjenje u kome smatramo da nema potrebe da predsjednik Opštine izmiruje taj iznos dobrovoljno već da se upustimo u spor, s obzirom da je to bila opomena pred utuženje. Dakle, mi očekujemo da će nas, ukoliko u roku od osam dana od dana pristizanja zahtjeva predsjedniku Opštine, ne izmirimo dobrovoljno taj iznos, oni će krenuti u postupak", naglasio je Zenović, dodajući da su spremni da uđu u postupak i da dokazuju tvrdnje Opštine Budva, da apsolutno nema opravdanja da se taj iznos izmiri.

Zenović navodi da su na zahjtev predsjednika Opštine cio predmet dostavili advokatu Bojiću koji vodi čitav postupak.

"Naravno, mi očekujemo da predsjednik Opštine ipak postupi po našem mišljenju, očekujemo od gospodina Bojića da će on takođe isto mišljenje dati, da nema potrebe da se toj firmi izmire dobrovoljno potraživanja. Tako da očekujemo da neće doći do te situacije", istakao je Zenović.

Izgradnja postrojenja WTE desalinizacija na Zavali, posao Opštine Budva iz 2008/2009. godine za koju su građani Budve izdvojili oko deset miliona eura i koja je radila svega godinu dana, kako naglašava Zenović, nije opravdana.

"Smatramo da je cio taj posao jedna, mogu slobodno da nazovem, organizovana kriminalna radnja u kojoj su učestvovali tadašnji opštinski činovnici, kao i pojedini vlasnici određenih budvanskih firmi, koji su već procesurini", kazao je on, podsjećajući da je Specijalno državno tužilaštvo 2013. godine izuzelo kompletnu dokumentaciju za taj posao, i da se do danas čeka da se otvore optužnice protiv odgovornih lica.

"2015. godine vezano za cio taj posao, dakle, WTE Desalinizacija, Opština Budva, Vodovod, nakon toga WTE Mediteran, na čijem je čelu, moram naglasiti, bio izvjesni Ruben Eskudero. Dakle, lice koje se pojavljivalo u javnosti kao izvjesni fotograf koji je došao i osnovao firmu "WTE Mediteran, nakon gašenja iste 2014. godine, isplaćen je od strane Opštine Budva u iznosu od 650.000 eura, poslije čega je otišao iz Budve.

Državna revizorska institucija izrazila je sumnju u taj ugovorni odnos, a kako ističe Zenović "WTE Desalinizacija istakla zahtjev, po osnovu kredita koji su podigli kod Hypo Alpe Adria banke.

"I taj kredit su koristili da bi uradili postrojenje na Zavali koje nikada nije profunkcionisalo. Smatrali su da su svojim sredstvima učestvovali u kreditiranju toga posla i po tom osnovu traže od Opštine Budva da ih ista namiri. Odgovorno tvrdimo da nema apsolutno nikakvog osnova da se ta gospoda namire dobrovoljno i apsolutni stav Sekreterijata za zaštitu imovine je da se ide do kraja u dokazivanju u sudskom postupku", naveo je Zenović.

Podsjeća, kako kaže, na još jednu važnu činjenicu.

"Po osnovu mjenica je ista ta "WTE Desalinizacija" 2017. godine od Opštine Budva sprovela izvršenje i skinula 422.000 eura po osnovu nečega što je već bilo dobrovoljno plaćeno od strane budvanske Opštine", dodao je Zenović.

U tom smislu smo pokrenuli postupak prvo pred Privrednim sudom a sada se vodi pred Apelacionim i očekujemo povoljan ishod po Opštinu Budva, zaključio je Zenović.