06-10-2023

Jevrosima Pejović dobila mandat od Milojka Spaića

"Svi poslanici sa liste Evropa sad – Milojko Spaić, dobili su mandat od podnosioca izborne liste gospodina Milojka Spaića, koji na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika određuje redosled kandidata na izbornoj listi", poručuje se u saopštenju Građanske akcije.



Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Birači koji su svoj glas dali izbornoj listi Evropa sad - Milojko Spaić, dali su svoj glas svim kandidatima na izbornoj listi. Zakonom je određeno i da se mandati dodjeljuju kandidatima po redosledu kandidata na izbornim listama.

Navedeno u praksi znači da poslanike bira podnosilac liste i da će sigurne mandate dobiti kandidati u vrhu izborne liste.

Posanici koji su dobili sigurne mandate dobili su ih diskriminacijom biračkog prava u odnosu na kandidate koji su u donjem dijelu izborne liste i u odnosu na birače koji zbog navedene dikriminacije ne žele da koriste biračko pravo da budu birani.

Vlast u Crnoj Gori ne ostvaruju birači slobodnim izborom poslanika, kako je određeno Ustavom CG, već vlast ostvaruju podnosioci izbornih listi, koji na osnovu zakona određuju redosled na izbornim listama odnosno odlučuju koji će kandidati dobiti mandat a koji neće, zbog navedenog vlast koja nije izraz istinske volje birača ne može se priznati.

Jedino otvaranjem izbornih listi Crna Gora dobila bi narodne poslanike, koje bi birali birači i koji bi bili određeni nakon prebrojavanja, koliko je koji kandidat sa izborne liste dobio glasova birača.