10-01-2024

Apel Savjeta MZ Stari grad lokalnoj vlasti: Nastavlja se stihijska devastacija našeg kulturnog identiteta i propadanje ekonomske supstance

Savjet Mjesne zajednice „Stari grad“ uputio je dopis predstavnicima lokalne vlasti u Budvi u kojem apeluju da im se izađe u susret da se na Stari grad počne gledati kao na kulturno dobro ne samo Budve, već i cijele Crne Gore.


Foto: Lazar Gregović

Dopis je upućen predsjednicima Opštine i Skupštine opštine Budva, sekretarki za privredu, gradskoj administratorki, sekretaru za komunalno-stambene poslove, direktoru Turističke organizacije Budva i predstavnicima medija.

Iz Savjeta MZ Stari grad napominju da su zbog organizacije javnih programa, proslava i koncerata na platou ispred starogradskih zidina prinuđeni da se javno obrate nosiocima javnih funkcija

„Duboko revoltirani megalomanskim projektima kojima se siluje naš životni prostor, želimo da ukažemo na činjenicu da ovi programi ne donose ama baš nikakav benefit Starom gradu, a sa druge strane - nastavlja se stihijska devastacija našeg kulturnog identiteta i propadanje ekonomske supstance. Razumijemo da je ovo jedini preostali prostor za velike manifestacije, ali hajde da onda da racionalizujemo njihov broj i sadržaj. Ovdje ispada da se nekoliko pojedinaca okoriste od zimske sezone (Nova godina), a mi ostali uglavnom trpimo posljedice“, navodi se u dopisu.

Oni ocjenjuju da prostor Starog grada Budva, koji je zaštićeno kulturno dobro, postaje javni toalet, te pitaju da li je to pravi način da se “oživi Stari grad” i da li je to jedini mogući način.

„Megalomanske projekte tj. koncerte prebacite na neke druge lokacije, a imate te ih i te kako dovoljno. Zar je moguće da sve mora da se dešava u prostoru ispred Starog grada, od koncerata, boks mečeva do modnih revija? Da li je moguće da bina koja je za prostor veličine jednog olimpijskog stadiona treba da bude montirana na prostoru ispred Starog grada? Ako već sve to mora da se desi, onda prilagodite veličinu bine, jačinu zvučnika i mjesto koje je predviđeno za binu, a to nije lokacija gdje je vi godinama postavljate. Ne zatvarajte nam vrata Starog grada!“, stoji u dopisu.

Smatraju da dio novca koji se utroši na takve projekte treba možda uložiti u Stari grad, kako bi se ponešto saniralo i popravilo.

„Molimo Vas da ukoliko već želite da nešto organizujete, da to ne radite bez konsultacija sa našom lokalnom zajednicom te da ubuduće sve planirane programe usaglasite sa našim životnim potrebama“, apelovali su iz Savjeta MZ Stari grad.