15-03-2023

ASK: Dostavljeno preko 5.000 zaključenih ugovora o radnom odnosu

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je da je, prilikom obradom pristigle dokumentacije, u dosadašnjem toku kampanje za izbor predsjednika Crne Gore dostavljeno više od 5.000 ugovora donijetih u skladu sa zakonima kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi.

ASK: Dostavljeno preko 5.000 zaključenih ugovora o radnom odnosu | Radio Televizija Budva

Foto:Pexel

"Praksa sklapanja takvih ugovora nije zabranjena Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ipak, podatak o tolikom broju morao bi da zamisli zakonodavce, kako bi se konačno stalo na put zaključivanju ugovora o radnim angažmanima koji bi mogli da utiču na percepciju i stvarni kredibilitet i integritet izbornog procesa", ističu iz ASK-a.

Agencija je, kako kažu iz ASK-a, započela rad na analizi Zakona i predlozima za njegovu izmjenu.

"Ovo pitanje je bilo razmatrano i na sastanku koji je naša institucija održala 7. marta sa nevladinim organizacijama koje prate izbore (CEGAS, CRNVO, CGO, CeMi). Uvažavajući značaj ove teme, Agencija će na kraju izbornog procesa izvršiti analizu kompletne dokumentacije i uporediti podatke sa prethodnim ciklusima", poručuju iz ASK-a.

Naglasili su da se za javni interes možemo boriti isključivo zakonitim sredstvima.

"U tom cilju, Agencija poziva medije, organizacije civilnog društva i građane da jasno dignu glas i svojim djelovanjem utiču na donosioce zakona da izmjene zakonodavni okvir u korist opšteg dobra i podupiranja vladavine prava", zaključuju u saopštenju.