07-12-2023

Atanasov: Uspješna godina iza Puževe kućice, priprema za praznike u toku

Godina koja je na izmaku bila je više nego uspješna za Udruženje za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Puževa kućica” po broju realizovanih projekata.


Foto: Puževa kućica

U razgovoru za Polis, izvršna direktorica Nataša Anastasov ističe da svaki projekat doprinosi boljoj socijalnoj inkluziji kao i stvaranje društva jednakih mogućnosti u kome su djeca i mladi sa smetnjama u razvoju ravnopravni članovi zajednice.

Puževa kućica okuplja djecu i mlade od jedne do 27 godina sa različitim smetnjama i poteškoćama u razvoju i njihove roditelje.

Kroz realizovane projekte i misije da aktivno učestvuju u građenju inkluzivnog društva i poboljšanju psiho fizičkog i govornog razvoja kod djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

"U proteklom periodu i sada u toku je realizacija projekta koje finansira Ministarvo rada i socijalnog staranja ovim projektom finansiramo naš program rada stručnih saradnika, dodatna stručna podrška u vidu rada defekttologa, logopeda, fizioterapeuta i psihologa, i u vidu indvidualnih tretmana i radionica sa djecom sa smetnjama u razvoju. U toku je i projekat "Saradnjom do kreiranja socijalnih politika u Budvi", ovaj projekat finansira Fond za aktivno građanstvo, u okviru projekta "Podržani jednako osnaženi", koji oni rade sa u partnerstvu sa Udurgom "Slagalica" iz Hrvatske, a finansira EU, u okviru ovog projekta boravili smo u studijskoj posjeti Hrvatskoj razmijenili iskustvo i znanje sa NVO koje se bave osobama sa invaliditetom iz Osijeka i Belišća", kazala je Atanasov.


Nataša Anastasov, Foto: Printscreen/Polis

Na pitanje o polažaju OSI u našoj zajednici sagovornica odgovara:

"Iako je CG rotifikovala konvenciju o pravima OSI još 2006. godine ne možemo se pohvaliti da smo preduzeli, sve mjere i da poštujemo ovu konvecniju u njenom punom obimu, svjedočimo da su posljednjih godina prava OSI možda čak i na nižem nivou nego ranije možda čak i kao posljedica korone i svjestske ekonomske krize, tako da mi u narednom periodu moramo raditi na ovome", istakla je ona.

Decembar je mjesec poklona i darivanja i djeca i mladi sa smetnjama u razvoju pripremaju se za praznične dane.

"Pred nama su božićni i novogodišnji praznici, lijep period, organizvaćemo radionice sa kićenjem jelke i ukrašavanjem prostora, takođe biće i dodjela paketića kao i novgodišnja druženja i zabave", kazala je.

Veoma težak položaj porodica djece sa smetnjama u razvoju, uz specifične potrebe djece i mladih kao i u rzavoju sa obrazovanjem, rehabilitacijom i boravkom i druženje prioritet je i pružanje servisa usluga koja se ogledaju u radu stričnih saradnika i personalnih asistenata svakodnevno sa djecom, zaključuje Anastasov.

D.P.