02-12-2022

„Budva za svu djecu”: Puževa kućica učestvuje u nizu projekata za djecu

U okviru programa regionalne demokratije za Zapadni Balkan, u julu ove godine započet je projekat „Budva za svu djecu“ koji sprovodi UNDP. Projektne aktivnosti planirane su sve do februara 2023. godine, kada će isti biti završen okruglim stolom za unapređenje saradnje lokalnih aktera. U projekat je uključeno 31 dijete, a kroz isti je planiran i niz aktivnosti za roditelje.



Projekat "Budva za svu djecu", sprovodi se u okviru programa regionalne demokratije za Zapadni Balkan, a finansijer je lokalna samouprava u saradnji sa 15 opština naše zemlje u okviru pet klastera, a u jednom od tih je i opština Budva. Cilj je socijalno unaprijeđenje i inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju u lokalnu zajendicu.

"U Crnoj Gori program sprovodi UNDP, mi smo sa projektom započeli u julu mjesecu i trajaće sedam mjeseci, do sredine februara. Sada su u toku glavne aktivnosti projekta kao što su održavanje radionica govorno jezičkih, defektoloških, psiholoških i radionica za razvijanje zdravih stilova života. Uključili smo 31 dijete, a planirane su i aktivnosti za roditelje, kao što su info sesije, psihološke radionice i na kraju projekta jedan orkugli sto za unaprjeđenje saradnje lokalnih aktera na lokalnom novou", kazala je dirketorica "Puževe kućice", Nataša Atanasov.


Foto: PrintScreen

Trenutno je u završnoj fazi projekat metodologije plivanja za djecu sa smetnjama u razvoju koji se sprovodio tokom proteklih pola godine.

"Obučavana su djeca sa smetnjama u razvoju u plivanju, u gradovima Budva, Herceg Novi, Tivat, Kotor i Igalo u saradnji sa dnevnim centrima i u saradnji sa Institutom "Dr Simo Milošević" Igalo", kazala je Anastasov.

Ona naglašava značaj pomenutih projekata koji je izuzetan kako za djecu tako iza njihove roditelje.

"Metodologija plivanja je nešto inovativno i novo, projekat koji sada relaizujemo takođe ima dobar odjek među djecom i roditeljima tako da i mi uživamo prilikom realizacije ovih aktiovnosti", kazala je Anastasov.

U planu ovog udurženja jeste novogodišnji program, ukrašavanje Puževe kućice i dodjela paketića, zaključila je Anastasov.

D.P.