08-01-2024

Banka hrane: Praznici su vrijeme darivanja, ne bacanja i rasipanja hrane

U Crnoj Gori procjenjuje se godišnje se baci 83 kilograma hrane po glavi stanovnika, što čini ukupno 51.988 tona hrane koja završi u smeću. Najviše hrane se baci tokom praznika zbog prekomjerne kupovine hrane i slabog planiranja, navela je predsjednica Fondacije Banka hrane Marina Medojević.


Ilustracija, Foto: Pexels

“Moramo organizovano, sistemski djelovati na državnom nivou kako bi se olakšalo doniranje i distribuciju hrane. Banka hrane Crne Gore odavno govori o distributivnom centru u kojem bi se sakupljala sva hrane koja nije dovedena namjeni, a u ispravnom je stanju”, navela je Medojević.

Kako je istakla, dobar predlog za smanjenje bacanja hrane je i ukidanje PDV na doniranu hranu kako bi se podsticajno djelovalo na donatore.

“Kupovina lokalnih proizvoda omogućuje potrošačima da pomognu u borbi protiv smanjenja bacanja hrane a djeluje podsticajno za razvoj poljoprivrede i ekonomije”, ističe Medojević.

Prema njenim riječima, potrebne su nam mjere podsticanja smanjenja nastajanja otpada od hrane, podsticanje društvene odgovornosti prehrambenog sektora, podizanje svijesti i informisanosti potrošača o planiranju i smanjenju nastajanja otpada od hrane kao i praćenje količine otpada od hrane.

“Strategija za smanjenje bacanja hrane se ne izrađuje a njena dobra implementacija za posledicu bi imala, smanjenje broja ljudi u potrebi za hranom, doprinijela ekonomičnijem poslovanju i zaštiti životne sredine. Ako imate viška hrane, podijelite onima koji nemaju. Ovaj savjet bismo uvijek trebali imati na umu, a posebno tokom praznika, kada se sve dijeli. Uvijek postoje siromašnije porodice, možda i u našoj bližoj okolini, a sve je bolje nego bacati hranu”, poručuje Medojević.