25-11-2019

Besplatno testiranje na HIV i hepatitis do 30. novembra

Institut za javno zdravlje (IJZ) organizuje akciju besplatnog testiranja na HIV i hepatitis. Akcija će trajati do 30. novembra.

Besplatno testiranje na HIV i hepatitis do 30. novembra | Radio Televizija Budva

Naime, od 22. do 29. novembra u Evropi se obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise.

"Institut za javno zdravlje Crne Gore se, i ove godine, pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju ove inicijative. Cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja je podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja veće pristupačnosti testiranju onima koji su u povećanom riziku od ovih infekcija", saopštio je IJZ.

Tema ovogodišnje akcije je "Testiraj. Liječi. Zaštiti", a cilj je, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja, i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju (integrisano testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i druge polno prenosive infekcije).


Ključne poruke za opštu populaciju

- Bolje je saznati svoj HIV / hepatitis status što ranije, jer rano započinjanje liječenja može poboljšati kvalitet života, produžiti očekivano trajanje života, a kod infekcije hepatitisom C može dovesti i do izliječenja.
- Liječenje smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe.
- Oko 95% osoba prihvata da se testira na HIV / hepatitis ukoliko testiranje ponudi ljekar.
- Prilikom testiranja na HIV / hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji sačinjavaju: pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom.

"U cilju obilježavanja ove akcije, Institut za javno zdravlje, zajedno sa mrežom Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, priprema nedjeljnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise. Akcija testiranja će se u Institutu za javno zdravlje sprovoditi od danas do 30. novembra 2019. godine u prostorijama Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV od 08h do 20h. Testiranje ključnih populacija će se obavljati u saradnji sa Nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije", istakli su iz IJZ.

Evropska nedjelja testiranja na HIV potiče od inicijative "HIV in Europe" i sprovodi se od 2013. godine, a od 2015. godine je proširena i na hepatitise.

"Inicijativa obezbjeđuje platformu za razmjenu aktivnosti na polju unapređenja rane dijagnostike i terapije HIV-a i hepatitisa u evropskom regionu. Evropska nedjelja testiranja je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge), a tokom 2018. godine u akciji je učestvovalo nekoliko stotina organizacija iz većine zemalja evropskog regiona", saopštili su iz IJZ.