25-11-2021

Evropska nedjelja testiranja na HIV i hepatitis

Akcija testiranja na HIV, hepatitis B i hepatitis C u Institutu za javno zdravlje traje još sjutra u prostorijama Savjetovališta za HIV od 09h do 15h.

Evropska nedjelja testiranja na HIV i hepatitis | Radio Televizija Budva

Od 22. do 29. novembra u Evropi se, po deveti put, obilježava Evropska nedjelja testiranja na HIV i hepatitise. U obilježavanju Evropske nedjelje testiranja učestvuje nekoliko stotina organizacija iz većine evropskih zemalja, a akcija je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge).

Cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja je, osim podizanja svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja HIV, hepatitis B i hepatitis C infekcije i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju. Takođe, ističe se i potreba preduzimanja akcija koje će cjelokupnoj populaciji, a posebno vulnerabilnim grupama i onima u povećanom riziku od navedenih infekcija, osigurati brz pristup preventivnim uslugama i liječenju.

UNAIDS je u oktobru 2020. godine izvijestio o „značajnom smanjenju usluga testiranja na HIV u skoro svim zemljama Evrope“. Dok su pojedine države nivo testiranja na HIV i hepatitise vratile na nivo testiranja prije COVID-19, u mnogim zemljama, uključujući i Crnu Goru, obim testiranja je i dalje nizak.
Institut za javno zdravlje Crne Gore se, i ove godine, pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju ove inicijative.

Akcija testiranja na HIV, hepatitis B i hepatitis C se u Institutu za javno zdravlje sprovodi od 22. do 26. novembra 2021. godine u prostorijama Savjetovališta za HIV od 09h do 15h.

Ključne poruke:

• Bolje je saznati svoj HIV / hepatitis status što ranije, jer rano započinjanje liječenja može
poboljšati kvalitet života, produžiti očekivano trajanje života, a kod infekcije hepatitisom C
može dovesti i do izliječenja.
• Liječenje smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe.
• Oko 95% osoba prihvata da se testira na HIV / hepatitis ukoliko testiranje ponudi ljekar.
• Prilikom testiranja na HIV / hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji
sačinjavaju: pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje
rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su
inficirane HIV-om i hepatitisom.