21-07-2023

Bezbjednosna situacija na moru je nepovoljna, Miljanić: Prioritet je sigurnost kupača

Bezbjednosna situacija na moru je nepovoljna, skiperi se rijetko pridržavaju slova Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe koji je izričit u pogledu minimalno dozvoljene udaljenosti plovila od obale, smatra podvodni ribolovac i advokat Nikša Miljanić. Opasnost za kupače vrijeba duž čitavog primorja, naglašava on, a najugroženiji je predio Bokokotorskog zaliva.


Foto: Portal RTV Budva/D.Č.

Lučke vlasti imaju mnogo posla na poboljšanju bezbjednosne situacije na priobalnom poasu. Prioritet je sigurnost kupača, a ne zarada firmi koje pružaju usluge vožnje plovilima, smatra podvodni ribolovac Nikša Miljanić.

"Nemam ništa protiv da oni zarađuju, naprotiv, imam dosta prijatelja među njima ali ono što i oni imaju problem jeste ta bezbijednost, prije svega skiperi ne poštuju brzinu, udaljenost vozila od mora, ne poštuju se integriteti bova, neko će ponovo nekom glavu otkinuti", kazao je za Polis Miljanić.


Foto: Printscreen

Podsjeća da shodno Zakonu o sigurnosti pomorske plovidbe minimalna udaljenost plovila od obale mora biti 200 metara.

"Integritet obale je 200 metara u kojih se nikako ne smije glisirati u toj udaljenosti. Što znači glisirati, znači da se plovilo kreće motornim pogonom brzinom koju više ne može da zaustavi. Dakle, vi ste dostigli određenu brzinu gdje dobijate inercioni potisak koji je nemoguće zaustaviti jer plovilo nema kočnicu, ono mora da samo oduzme gas, a vi ako ste oduzeli gas u tom trenutku imate inrecioni potisak od još nekih 15-20 metara i može se desiti da napravite nekome ko se nađe tu užasne povrede ili materijalnu neku štetu", istakao je on.

Ronioci sa druge strane zbog svoje bezbijednosti moraju biti obilježeni ronilačkim balonom ili bovom, crvene ili narandžaste boje, posebnih dimenzija.

"Oko 30 cm u prečniku, a ono što sam primijetio u Tivtu da se određeni broj kupača kupa u marinu, što ne bi smjelo da se dozvoljava. A posebno ne ronioci i to je nešto što lučka kapetanija treba da iskontroliše. Čovjek koji ulazi u more mora se pridržavati ovih jednostavnih pravila, a to je neći 200 metara dalje od obale neobilježen, a generalno i ne bi trebalo da se udaljavaju od obale, a moj savjet kupačima jeste da ostanu u okviru ovih bova", kazao je on.

Iako tvrdi da je Bokokotorski zaliv najopasniji za plivače i ronioce, ne osporava činjenicu da je problem nesavjesnog glisiranja zastupljen duž kopletne crnogorske obale. Zadnjih godina, situacija se mijenja na bolje, ali i dalje u tom pogledu ima dosta posla, zaključuje Miljanić.

D.P.