19-08-2021

Božović: Sezona bez većih požara, apel građanima i turistima da ne pale vatru na otvorenom

Ovog ljeta na području Budve bilo je sitnih požara koji su nakon brzih intervencija ugašeni zahvaljujući dobroj organizaciji Službe zaštite i spašavanja kao i preventivnom djelovanju, istakao je načelnik službe Dragan Božović.

Božović: Sezona bez većih požara, apel građanima i turistima da ne pale vatru na otvorenom | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/D.B.

U jeku požarne sezone kada su rizici uslijed visokih temperatura višestruko pojačani važno je poštovati zabranu upotrebe plamena na otvorenom, kaže Božović, ističući da su u slučajevima izbijanja požara brze intervencije izuzetno značajne pa je u skladu sa tim i organizovan rad vatrogasnih jedinica na području naše opštine.

"U opštini Budva ni ovog ljeta, kao ni prethodnih par godina nismo imali velikih požara, ni šumskih ni požara na objektima, i mislim da je preventiva glavni razlog zašto požara nije bilo", kazao je Božović za TV Budva.

Takođe, kako dodaje, organizacija posla je doprinjela brzom djelovanju na terenu, jer je služba podijeljena na tri dijela, te osim Budve, vatrogasne stanice u Petrovcu i Svetom Stefanu omogućavaju brze intervencije u jeku turističke sezone kada je "kolaps" u saobraćaju prisutan svakodnevno.

"Na primjer, uslijed ovolike gužve, od Budve do Buljarice trebalo bi nam do sat vremena da dođemo, što je predugo kada već dođe do izbijanja požara, jer je svaki minut važan. Ovako gdje god se požar prijavi na teritoriji opštine Budva, mi do najudaljenije tačke stižemo za 10 minuta i mislim da je to ključ uspjeha i odgovor zašto je opština Budva na neki način zadnjih godina zaštićena od šumskih požara", ističe Božović.

On je apelovao na sugradjane i turiste da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenom, kao i da sve sumnjive radnje ili osobe čiji bi postupci mogli dovesti do izazivanja požara prijave Vatrogasnoj službi.

"Paljenje vatre na otvorenom je zabranjeno i kažnjivo zakonom, tako da ako građani ili turisti vide bilo koga da da to radi molio da odmah prijave na broj telefona Službe zaštite i spašavanja 123 kako bi na vrijeme intervenisali i spasili imovinu, a eventualno i ljudske živote", poručio je Božović.

D.B.