04-08-2020

British Council: Održana završna konferencija „Šeme EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu“

British Council održao je onlajn regionalnu konferenciju, kojom je zaključena Šema Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu.

British Council: Održana završna konferencija „Šeme EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu“ | Radio Televizija Budva

Učesnici – mladi/e državni službenici/e sa Zapadnog Balkana, predstavnici/e delegacija EU i ministarstava porazgovarali su o ključnim dostignućima projekta, na polju regionalne saradnje u državnoj službi, u kontekstu pristupanja EU.

Tokom ovog skupa, održane su prezentacije u vezi sa istraživačkim projektima u konkretnim zemljama i u regionu, na temu djelotvornosti i saradnje državne službe, koje su obuhvatile teme poput njegovanja novog liderstva u upravama na Zapadnom Balkanu, zadržavanja osoblja, funkcionisanja tokom KOVIDA-19, digitalne transformacije i savremenih izazova i mogućnosti za djelotvorno javno upravljanje.

Nalazi istraživanja biće podijeljeni sa javnim upravama Zapadnog Balkana, kako bi se omogućilo napredovanje i poboljšala saradnja. Takođe je predstavljena onlajn platforma za mlade državne službenike/ce sa Zapadnog Balkana, koja je osmišljena u sklopu ovog projekta.

Ova konferencija je poslužila kao prilika za učesnike/ce projekta da analiziraju nalaze i razmotre okvir za njihovu dalju saradnju, u sprezi sa procesom pristupanja EU i unaprijeđenjem javne uprave.


Šema za mlade profesionalce, koja je omogućena finansijskom podrškom EU, a koju je realizovao British Council, počela je oktobra 2016. godine, okupljanjem 90 mladih državnih službenika/ca sa Zapadnog Balkana, koji/e su u periodu od dvije nedjelje pohađali/e program pri Sciences Po u Parizu i Evropskom koledžu u Brižu i učestvovali/e u regionalnom programu razmjene između šest prestonica.

Oni/e su, kako se navodi u saopštenju, tokom programa regionalne razmjene, analizirali/e različite aspekte od značaja za agendu proširenja EU.

Tokom završne onlajn konferencije u sklopu ovog projekta, učesnicima/ama su se obratili Angus Bjarnason, zamjenik regionalnog direktora British Council i Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

„Uprkos izazovima koje je sa sobom donijela pandemija kovida-19 u poslednjih nekoliko mjeseci, u sklopu ovog projekta je uspješno nastavljena izgradnja kapaciteta učesnika/ca i jačanje regionalne saradnje, stvaranjem mreže državnih službenika/ca širom Zapadnog Balkana, koji/e sada rade zajedno i tragaju za rješenjima za zajedničke izazove“, istakao je gdin Bjarnason.

„Danas vam se sa velikim zadovoljstvom pridružujem virtuelno, kako bismo obilježili dostignuća i završetak prve faze programa koji je realizovao British Council", poručila je gđa. Calavera.

Šema EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu pruža dragocjene mogućnosti za saradnju mladih državnih službenika/ca u regionu, koji/e su ovim putem u prilici da doprinesu reformi javne uprave i uspostave jake mreže sa svojim kolegama/inicama
u regionu.

Konačan cilj svake javne uprave koja dobro funkcioniše jeste da pruži bolje usluge građanima/kama i privrednim subjektima. Transparentna, odgovorna i javna uprava koja brzo reaguje stvara pogodno tlo za razvoj poslovanja i rast, i od presudne je važnosti za krčenje puta regiona ka Evropskoj uniji.

Upućujem čestitke za svih 90 državnih službenika/ca
koji/e su do danas pohađali ovaj program. Unaprijed se radujem učešću novih generacija mladih državnih službenika/ca, koji/e će nam se pridružili u narednom programu tokom 2021. godine”.