09-10-2020

Carević razriješio Odbor povjerenika RTB

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević poništio je danas Rješenje o imenovanju Odbora povjerenika kao i Odluku o razrješenju članova Savjeta RTB, zbog, kako se navodi u obrazloženju, neposotjanja pravnog osnova za donošenje istog.



Carević je donio Rješenje o poništenju Rješenja o imenovanju Odbora povjerenika DOO lokalnog javnog emitera "Radio televizija Budva", od 22. avgusta ove godine, kada su od strane tadašnje odborničke većine predvođene DPS, SD, Crnogorskom i odbornikom Stevanom Džakovićem, za članove Odbora imenovani Maja Rašković, Srđan Dogandžić, Marija Pavlović, Jasmina Krstajić i Dragana Seferović.

Takođe, Carević je poništio i Odluku o razrješenju članova Savjeta RTB, kojom su 8. avgusta razjrešeni Dragana Tomović, Vladimir Dapčević, Đorđe Jelenković, Lidija Kostadinović i Sanadra Radulović.

"Imenovanje Odbora povjrerenika nije bilo zakonito zbog neposotjanja pravnog osnova za donošenje istog, odnosno nisu ispunjeni uslovi za imenovanje Odbora povjerenika", navodi se u obrazloženju ovog Rješenja,

Takođe, kako stoji o obrazloženju, pravni osnov za donošenje Rješenja sadržan je u članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je utvrđeno da predsjednik Opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine, ukoliko nije moguće njeno sazivanje, ili je iz drugih razloga onemogućen rad lokalnog parlamenta.

"Imajući u vidu da su na snazi mjere NKT-a, kojima se propisuje zabrana okupljanja većeg broja osoba u zatvorenom prostoru sjednicu SO Budva nije moguće održati u kratkom roku", navodi se u obrazloženju.