18-08-2020

Tabaš: Odbor povjerenika sredstvo kojim se politički utiče na rad RTB

Direktor RTV Budva Rade Tabaš oglasio se saopštenjem za javnost povodom Odluke o dopuni Odluke o osnivanju d.o.o. Lokalnog javnog emitera "Radio Televizije Budva" koju je nova većina u budvanskom lokalnom parlamentu usvojila na sjednici SO Budva održanoj 08. avgusta ove godine. Kako je Tabaš kazao, pomenutom Odlukom u poslovanje javnog emitera uvodi se potpuno novi organ upravljanja "Odbor povjerenika koji, naglasio je, ne prepoznaje Zakon o Elektronskim medijima gdje je jasno definisan način i postupak imenovanja članova Savjeta tj. organa upravljanja.



"Naime, članom 77. stav 1. tačka 1. i 2. Zakona o elektronskim medijima su definisani organi upravljanja, a to su: Savjet i izvršni direktor. Iz pomenutog Zakona proizilazi Odluka o osnivanju RTB. Prema ovoj Odluci u čl. 31. kod imenovanja organa upravljanja, posebno se vodi računa da to budu predstavnici: nevladinih organizacija, javnih službi iz oblasti kulture i sporta, obrazovnih institucija, turističkih organizacija i privrednih društava, a sve sa teritorije Opštine Budva. Ono što je u ovoj konkretnoj situaciji posebno važno je da je članom 29. ove Odluke naročito definisano da članovi Savjeta ne mogu biti osobe koje su na bilo koji način politički aktivne, kao između ostalog ni lica koja imaju aktivan status u organima lokalne samouprave", naglasio je Tabaš.

Prema njegovim riječima, gore pomenuti "Odbor povjerenika" ne samo da nije prepoznat u Zakonu o elektronskim medijima koji je najviši i najvažniji pravni akt elektronskih medija, pa i lokalnih emitera, nego je i očigledno, smatra direktor Radio Televizije Budva, sredstvo kojim se politički utiče na rad ovog lokalnog javnog emitera.

"Umjesto da osobe koje će rukovoditi lokalnim javnim emiterom, a naročito u toku izborne kampanje, budu birane putem konkursa kojeg imperativno predviđa Zakon, ova lica će biti direktno predložena i imenovana od strane tijela kojeg imenuje odbornička većina u Skupštini, tj. političkog tijela", navodi se u saopštenju.



Postojećom Odlukom o osnivanju, dodaje Tabaš, već je definisana procedura izbora novih članova Savjeta u slučaju prestanka mandata (razrješenja) prethodnih.

"Ona podrazumjeva da se u roku od 15 dana od razriješenja mora objaviti javni poziv ovlašćenom predlagaču za predlaganje novog člana Savjeta. Takođe, članom 37. Zakona o elektronskim medijima je definisan prestanak rada Savjeta ukoliko broj članova Savjeta bude manji od tri (a to je dakle dva, jedan ili nijedan)", rekao je on.

"Savjet ne može punovažno da radi i odlučuje do izbora novih članova Savjeta"

Uvođenje bilo kakvog prelaznog rješenja poput "Odbora povjerenika" je, kako navodi Tabaš, i na ovaj način u suprotnosti sa Zakonom o elektronskim medijima.

"Predlagač navedene Odluke o dopuni Odluke vodio je računa o tome da budući "povjerenici" budu izabrani u skladu sa Odlukom o osnivanju bez konkursa i da budu plaćeni za svoj rad, a da pritom, sudeći po članovima Odluke o osnivanju na koje se dopuna Odluke poziva, nemaju prava i obaveze članova Savjeta koji su imenovani na osnovu konkursa kakvog predviđaju Odluka o osnivanju i Zakon", ističe se u saopštenju.

Kako ocjenjuje direktor Radio Televizije Budva, interesantno je da organ koji predlaže Skupštini članove "Odbor povjerenika" ne definiše na koji način će se ta lica prijaviti i dostaviti dokaze da ispunjavaju uslove predviđene Odlukom, jer je to, dodaje, definisano Odlukom o dopuni Odluke, kako bi čitav taj proces makar donekle bio transparentan.

"Očigledno da u načinu kakvog donosi ova Odluka o dopuni Odluke, o transparentnosti ne može biti riječi. Iz svega navedenog proizilazi nedvosmislena namjera predlagača sporne Odluke o dopuni Odluke o osnivanju RTB da se nezakonito i na silu iskoristi kratak period do dana izbora kako bi se na mjesto upravljanja lokalnim javnim emiterom imenovali ljudi odabrani od strane političkih struktura", istakao je Tabaš.

Ovakva praksa, smatra on, stoji u najgrubljoj i najočiglednijoj suprotnosti sa elementarnim načelima slobode, profesionalizma i nezavisnosti, primjenom međunarodnih standarda u praksi slobode javnog izražavanja, objektivnosti, zabranom diskriminacije, transparentnosti.

"Dakle ultimativnim medijskim načelima, koje Zakon o elektronskim medijima propisuje već u članu 3. Koliko god ova Odluka o dopuni Odluke o osnivanju RTB bila štetna po svaku mogućnost nezavisnosti i transparentnosti jednog javnog medija u toku predizborne kampanje, i koliku god štetu po slobodu govora u skoroj budućnosti ona izazvala, i dalje postoji nešto strašnije i od toga. A to je da ona predstavlja korak unazad u ukupnoj borbi za slobodu medija i opstanak ideje javnih emitera kao posljednjeg utočišta medijske nezavisnosti u odnosu na svaku političku vlast", zaključuje se u saopštenju.